Vitale mannen en Lubbers

Winnaar van deze week is HP/De Tijd, omdat het als gratis bijlage de Nederlandse versie van de Scientific American heeft bijgesloten....

Gijs Zandbergen

Onderwerpen: het zonnestelsel, Albert Einstein en natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Om het een beetje ondeugend te houden verzorgt historicus Maarten van Rossem een column over de toekomst van de auto. HP/De Tijd zelf doet het ook niet slecht voor wie wat meer wil weten over Paul Cliteur, Geert Dales, slechtnieuwsgesprekken, Cherry Duyns, Abdelkader Benali of een discotheek te Nijkerkerveen. Voor insiders is er een artikel over de hippe, maar ontslagen psychiater Bram Bakker. De vroege maandagse sluittijd wreekt zich ter zake van Ruud Lubbers. Maar voor de geborstelde afvaller kunnen we ook in Vrij Nederland terecht. Het blad trekt partij voor de 'vitale zestiger', die moest functioneren binnen de 'VN-mafia', waar 'godfather' Kofi Annan aan de touwtjes trekt. Andere vitale zestigers in VN zijn de old boys die nog niet zo lang geleden de baas waren bij Heineken, Aegon, ING, Rabobank en Vendex/KBB. Het zijn brave borsten, altijd al geweest. Jammer van de pers, want die maakt dat ze een kwart van hun tijd moesten besteden aan het 'managen van hun communicatie'. Dat zijn met een werkweek van honderd uur veel dure en verspilde uren geweest, want de heren bleven zich onbegrepen voelen. Een andere vitale man is Frédéric Louis Bastet (78). Hij kan lummelen, maar nog steeds hard werken. De PC Hooftprijswinnaar is boos weggelopen bij uitgeverij Querido, met mede neming van zijn autobiografie. De nieuwe uitgever heet Conserve.

Elsevier heeft ook een topman gesproken, maar dan een zittende. Anders Moberg (54) van Ahold voorspelt dat de prijzenoorlig doorgaat. Trouwens, managet Moberg zijn communicatie: AH is er niet mee begonnen. De winkel was te duur en wilde het gat met de prijsdiscounters verkleinen.

Natuurlijk ook Lubbers in Elsevier. De hoge commissaris heeft niet gesnapt dat wat in Zimbabwe mag, in Finland een belediging kan zijn. Hij deed zijn werk anders wel goed. Onder Lubbers' leiding nam het aantal vluchtingen ter wereld af van 22 naar 17 miljoen. Dat is niet aan Denemarken te danken. Dat land houdt er strenge asiel- en immigratiewetten op na en koestert patriottisme als een deugd. Het land trekt tegenwoordig nogal wat Nederlandse studiereizigers.

De Groene Amsterdammer heeft de toespraken van hotemetoten als Wouter Bos en Henk van Os afgedrukt, maar dat wordt goedgemaakt door een handig overzicht van de EU-grondwetreferenda in de diverse Europese landen en door een portret van in 1994 overleden beat poet Harry Smith. Nergens anders, behalve in De Groene, aandacht voor de op 9 mei 200 jaar geleden gestorven Duitse dichter Friedrich Schiller.

Nieuwe Revu heeft kort gesproken met Rachid Bouaouzan die Go-Aheadspeler Niels Kokmeijer voetbalinvalide heeft geschopt. Een verhaal met een hoog tja-gehalte. Het is erg, maar tegelijkertijd, net als met die mevrouw die een tasjesdief doodreed, nogal moeilijk er iets van te vinden. Dat lukt beter bij de analyse van publieke omroep, die met angst, ruzie, beven, vergaderen en stilzitten de komst van John de Mol afwacht. Of de commerciëlen ook bang zijn, staat er niet bij.

Meer over