Vitaal

Toch niet heel verwonderlijk: de meewarigheid die je als vent ten deel valt als je met, zeg maar, *kuch*, overgangsklachten te maken krijgt....

Psychologe Louise Boelens van Vrouwen van 50 (Archipel) bijvoorbeeld, en journaliste Joyce Roodnat van Een kwestie van lef (Contact) kunnen zich in hun boeken richten tot leeftijdgenoten die klaarblijkelijk al over een hoge mate van rijpheid, wijsheid en inzicht in hun eigen gevoelsleven beschikken en ze dienstovereenkomstig aanspreken. In veel mannenboeken, of door mannen geschreven boeken over gezondheid, leefstijl en ouder worden, weet je je als lezer daarentegen zo ongeveer op schoot genomen.

Zo begint een mannenboek negen van de tien keer met de geruststelling dat het helemaal niet erg is dat je af en toe wat minder goed bent in bed, dat je daarom nog niet onmiddellijk aan impotentie hoeft te denken en dat je eventuele twijfels over je neukprestaties g-e-r-u-s-t met je huisarts kunt bespreken Ook een terugkerend hoofdonderwerp in de masculiene vakliteratuur: de waarheid over hoe dik en lang mannenpiemels gemiddeld nou écht zijn. En hoe dikwijls andere doorsneemannen het wekelijks nou werkelijk doen.

Mannen zijn daar tot hun laatste snik mee bezig, mag je eruit afleiden. En als je tot hun diepere gevoelsleven wilt doordringen, zul je het dan ook eerst met ze over neuken moeten hebben. Wat ik uit eigen ervaring trouwens kan beamen, omdat zowat al mijn vrienden elkaar een indruk geven van hun psychische en relationele functioneren door te onthullen hoe vaak of hoe weinig ze nog vrijen. De dagelijkse begroeting ‘Nog geneukt vannacht?’ van de Lullo’s is dan ook veel minder een vette platitude dan een therapeutisch equivalent van het ‘Wil je erover praten?’ onder vrouwen.

Behalve door de eenvoud van hun aanpak en hun toch maar vooral luchtig gehouden inhoud onderscheiden mannenhulp- en zelfkennisboeken zich ook door hun toon. In het beste geval is die meewarig, licht-hilarisch en ironisch, zoals in Qruun Schram’s aanstekelijke Man op de weegschaal (Thomas Rap). Maar vaker moet de herenlezer in het genre genoegen nemen met een kinderlijke bejegening. Het boekje Vrolijk Vijftig (MoosMedia) dat Gerard Popkema onlangs uitbracht, spant wat dat betreft wel de kroon. Zonder uitgebreid in te gaan op waar je als vijftiger in mentaal en fysiek opzicht allemaal tegenaan kan lopen, heeft Gerard (1958) wel een aantal probate tips voorhanden om zaken als midlife, neerslachtigheid en wanhoop te bestrijden:

‘Ga naar een goede bibliotheek en huur daar The best of...-cd’s. Er zijn er ongelooflijk veel en je hebt zo een verzameling hits die je alweer vergeten was. Heb je kinderen? Laat ze meeluisteren, vinden ze leuk als ze net de muziek beginnen te ontdekken. Dat was tussen jou en jouw ouders vroeger wel anders (...) Naar concerten gaan doe je natuurlijk ook. Bijna elke zichzelf respecterende popgroep uit de zestiger jaren is weer bij elkaar en toert weer door de wereld. Dat mag je niet missen!’

Kristenezielen Gerard, onder welke steen kom jij vandaan, denk je dan toch als normale vent. En waar in godhemelsnaam haalt een vijftiger nog een stel met rode wangetjes toeluisterende zoontjes of dochtertjes vandaan als hij ze The Best of The Cats of iets dergelijks wil laten horen?

En toch, en toch... dat ‘vrolijke vijftigers’-gevoel, die Omroep Max-achtige blijheid en guitigheid (Edwin Rutten, Sybrand Niessen) waarmee je als beginnende ouwe lul in de wereld wordt geacht te staan – probeer er als simpele man maar eens weerstand aan te bieden, sinds ook Barry Hay rolmodel áf is nu hij leesbrilletjes aan man brengt in de STER-reclame. Afgelopen week had ik als oefenvijftiger voor het eerst een gevoel van binnen dat ik geheel per ongeluk als ‘vitaal’ meende te moeten omschrijven. Daar ga je. Vitaal. Het woord alleen al – walgelijk!

w.dejong@volkskrant.nl

Meer over