Visueel spektakel

De vroege filmkijker krijgt vandaag waar voor zijn kijkgeld. De BBC heeft bijna drie uur uitgetrokken voor het grootse ridder-met-een-missie-epos El Cid, waarin Charlton Heston de mythische figuur speelt die Spanje in de 11de eeuw wist te verbinden in de strijd tegen een Arabische invasie. Don Rodrigo Díaz de Vivar heette deze nobelman, een naam die romantischer klinkt dan dat Heston hem speelt. Ook tegenspeelster Sophia Loren loopt rond alsof ze net is gewassen en gestreken. Geen groot probleem: de acteurs leggen het sowieso af tegen het prachtige camerawerk en de schitterende decors, die het naar Hollywoodnormen opgeklopte verhaal zeker grandeur geven.

Virtuoze momenten te over, zoals de vijandelijke cavalerie die bij zonsondergang over het strand raast, hun fakkels oplichtend tegen de schemerhemel, en natuurlijk de scène waarin de vogelvrije El Cid voor het eerst merkt dat het volk achter hem staat: de camera glijdt sereen langs de vensters van de schuur waarin de held en zijn vrouw hun eerste liefdesnacht hebben beleefd, om precies bij de poort te eindigen als El Cid deze nietsvermoedend open doet - en daar honderden juichende medestanders aantreft. Eigenlijk valt dergelijk visueel vuurwerk niet fatsoenlijk te beleven op televisie. Toch is het goed te zien hoe men destijds dergelijke spektakels aanpakte, toen voor veldslagen nog een leger figuranten moest worden opgetrommeld en megafilms nog beschaafd met een ouverture werden ingeleid. Hopelijk slaat de BBC die vanmiddag niet over, net zo min als het ridderlijke pauzemuziekje. In 1993 gerestaureerd, mede op initiatief van fan Martin Scorsese.

El Cid (Anthony Mann, 1961)

BBC 2, 13.40-16.35 uur

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

(David Yates, 2010) De tovenaarswereld is een duister oord geworden, sinds aartsgriezel Voldemort en de zijnen de macht overnamen. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Zwijgzame close-ups en tragische ondertonen in de muziek te over en de beroemde titelmelodie klinkt nooit voluit, wat genoeg zegt over de neerslachtige stemming die over deze een-na-laatste Potter-film hangt. Er valt met late pubers als helden dan ook genoeg te piekeren en af te tasten. Terwijl de queeste eigenlijk om het vernietigen van de 'Gruzielementen' draait - de zeven objecten waarmee Voldemort zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt - besteedt het drietal minstens zoveel tijd aan het onderzoeken van hun onderlinge relaties. En dan vindt regisseur David Yates zelfs ruimte om Harry en Hermelien een voorzichtig, onhandig dansje met elkaar te laten doen op een liedje van Nick Cave. Zulke scènes en het prachtige animatie-intermezzo in schaduwspelstijl maken dit wat zwalkende voorspel op The Deathly Hallows Part 2 alleszins genietbaar.

SBS6, 20.30-22.30 / 22.45-23.35 uur

Eastern Promises

(David Cronenberg, 2007) Voortreffelijke combinatie van gangsterfilm, hitchcockiaanse thriller en familiedrama. Het in Londen gesitueerde verhaal komt op gang wanneer Anna (Naomi Watts), een vroedvrouw met Russische wortels, zich over de baby van een gestorven jonge vrouw ontfermt. Het dagboek van de dode vrouw voert Anna naar een Russisch restaurant, waar zij in contact komt met patriarch Semyon (een angstaanjagende rol van de Duitse acteur Armin Mueller-Stahl), zijn domme, levensgevaarlijke zoon Kirill (Vincent Cassel) en diens trouwe chauffeur Nikolai (Viggo Mortensen, die sigaretten uitdrukt op het puntje van zijn tong). Al gauw is er voor Anna geen weg meer terug.

BBC1, 0.30-2.05 uur

undefined

Meer over