Visschotel

De calorierijke aardappelpuree van Delia Smith (zie de Volkskeuken van 19 maart) is gebruikt als zalig dakje van een nog zaliger visschotel, afkomstig uit Delia's How to Cook, Book Two (ook in het Nederlands vertaald)....

Luxueuze schotel van gerookte vis, voor zes personen.

Snijd 225 gram gerookte haring, 225 gram sprotfiletjes, 225 gram gerookte zalm (of gebruik zalmsnippers) en 225 gram gerookte makreel in niet al te kleine stukken.

Maak een saus en smelt daarvoor in een ruime steelpan 50 gram boter (of margarine) en roer hier 50 gram gezeefde bloem door. Bak licht aan en roer hier al roerend scheut voor scheut 400 ml (volle) melk door. Maak af door er tot slot 150 ml ongeklopte slagroom aan toe te voegen. Breng de saus op smaak met peper en (zee)zout uit de molen en drie eetlepels fijngeknipte peterselie.

Snijd twee grote hardgekookte eieren in grove stukken en roer deze met 2 volle eetlepels uitgelekte kappertjes en 2 kleingesneden augurken (medium) door de vis.

Roer er een eetlepel verse citroensap door en tot slot ook de saus. Doe het vismengsel over in een ovenschaal.

Maak de aardappelpuree: schil 9 ons kruimige aardappels, stoom ze in 20 tot 25 minuten gaar in een stoompan (of kook ze in een klein laagje water gaar). Leg een minuut of vijf een schone theedoek op de aardappels om stoom uit de aardappels op te nemen. Voeg 50 gram boter en 2 eetlepels crème fraîche aan de aardappels toe en mix de aardappels met de mixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper en dek de visschotel af met de aardappelpuree.

Verdeel 25 gram geraspte Gruyère en een eetlepel geraspte verse Parmezaanse kaas over de puree. Bak in 30 tot 40 minuten gaar in een op 200 graden voorverwarmde oven. Garneer elke portie desgewenst met waterkers.

Veel simpeler is een aardappelpuree met verzonken eieren.

Kook voor vier personen 600 gram in stukken gesneden kruimige aardappelen gaar. Vet een ovenschotel in met boter. Maak de puree: stamp de aardappels fijn en roer er 2 eetlepels boter (of margarine) en een kopje warme melk door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Doe de puree over in de ovenschaal en maak er vier kuiltjes in. Verwarm een achtste liter room in een steelpannetje en schep in elk kuiltje een eetlepel warme room. Laat in elk kuiltje voorzichtig een ei (zonder schaal) glijden en probeer de dooier heel te houden. Verdeel de rest van de room over de eieren.

Bestrooi de aardappelpureeschotel met vijf eetlepels geraspte belegen kaas. En zet de schotel in de oven. In hooguit acht minuten zijn de eieren gaar. Kook ondertussen spinazie. En serveer die bij de verzonken eieren.

Meer over