Virenque soleert naar overwinning in koninginnerit

De koninginnerit van de 82ste Tour de France, een etappe over 206 kilometer met vier cols van de eerste categorie en een van de buiten-categorie, is dinsdag gewonnen door Richard Virenque....

Van onze verslaggevers

CAUTERETS

Virenque zette zijn aanval in bij de beklimming van de derde berg, de Peyresourde. Aanvankelijk had hij gezelschap van zeven renners, onder wie Chiappucci en de voor TVM rijdende Bo Hamburger. Vijf kilometer voor de top ging Virenque in zijn eentje op avontuur.

Miguel Indurain, die vooraf had aangekondigd zijn naderende Tour-zege graag te willen omlijsten met een zege in de zware Pyreneeën-etappe, beperkte zich tot het onder controle houden van zijn rivalen.

Tot halverwege de voorlaatste klim, de Tourmalet, liet Indurain het tempowerk over aan zijn ploegmaats Rué, Gonzalez-Arrieta en Miranda. Daarna nam de gele-truidrager zelf het initiatief.

Jalabert liep de meeste schade op. Hij verloor 1.57 minuut op Indurain. Zijn derde plaats in het algemeen klassement werd overgenomen door Bjarne Riis. De Deen deelde enkele plaagstootjes uit aan Indurain, maar hield op de streep een winst van slechts vijf tellen over. Zijn achterstand op Indurain in het klassement bedraagt 5.59 minuut.

Alex Zülle, tweede in de algemene rangschikking, beperkte zich tot het volgen van Indurain. Zijn achterstand bleef onveranderd: 2.46 minuut. Marco Pantani, al winnaar van twee bergetappes, finishte op 13.21 van Virenque.

Meer over