Violist raakt te water

Durgerdam, 2 augustus 1971.

Herman Krebbers (1923) en Nederlandse violist
Wolkenlucht in de omgeving van Durgerdam. Beeld anp
Wolkenlucht in de omgeving van Durgerdam.Beeld anp

Na een aantal dagen op zee kwamen wij met zeer slecht weer aan in de haven van Durgerdam. Daar het zeer moeilijk aanleggen was ging ik op een baggerboot staan om met de voet ons schip af te houden.

Plotseling lag ik in het water tussen de twee boten in en doordat ik zware regenkleding en schoenen aanhad, ging ik direct onder water. Aangezien de kinderen op een andere plaats waren om de boot vast te maken, kreeg ik in eerste instantie geen hulp. Op het laatste moment werd ik (dubbel zo zwaar) door hen uit het water getrokken aan mijn rechterarm, die boven water uitstak.

Op het dek liggend schreeuwde ik het uit. Gelukkig kwam er snel een ambulance om me naar het ziekenhuis te brengen.

De chirurg zag gelukkig direct wie ik was en zei: 'Met de arm van Krebbers moeten wij zeer voorzichtig zijn.' Na een flink aantal injecties werd de pijn minder en toen naar de operatiekamer om de schouder op een speciale manier weer in de kom te krijgen.

Spoedig daarna voelde ik me weer bijna de oude en zei: 'Dokter, volgende week speel ik in Rotterdam het Paganini-concert en daarna ga ik voor een tournee van veertig concerten naar Australië.'

Dr. Kroes reageerde heel kalm en zei: 'Kom morgen maar op mijn spreekuur.'' Uit foto's bleek dat de rechterarm geheel gekneusd was, het weefsel beschadigd en de spieren uit elkaar getrokken.

Herman Krebbers (1923), Nederlandse violist. Uit De dag van m'n leven - Dagboeknotities van bekende Nederlanders. Ako, 1993.

Meer over