Vintage op een geheel eigen wijze

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld Amber Beckers / AFP
Beeld Amber Beckers / AFP

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Nadat mijnheer hieronder voor Jeremy Corbyn koos van de Britse Arbeiderspartij, was er maar één logische vrouwelijke evenknie. Ina Brouwer (65). Al strijdend op de barricaden toen Tsjechië en Slowakije nog Tsjecho-Slowakije was en links de gezworen vijand van rechts was. Nog nooit hebben we een linkse politicus op een smakelijke stijl weten te betrappen en daarin worden we nu ook niet teleurgesteld. Bij linkserds zijn de idealen vaak kleurrijker dan hun kledingsmaak. Daar is natuurlijk een valide reden voor: er zijn véél belangrijkere zaken. Maar ja, om je haar geen conditioner te gunnen sinds de val van de Muur, dat is óók weer niet nodig.

Hier zien we mevrouw Brouwer, actief in de Amsterdamse politiek, in een vlot rood bloesje onder een zwart confectiepak. Het is nog niet eens zo heel kwalijk - het is gewoon ontzettend fantasieloos. Dat hoeft niet, lieve Ina. Neem punk. In mijn tijd zo activistisch als de pest, maar evenzogoed modisch. En nog zien we punkinvloeden terug op de internationale catwalk.

Ik geef je gelijk als je liever je spaargeld doneert aan een goede zaak dan het besteedt aan design en daarom heb ik een oplossing. Vintage design. Marktplaats - moet je aanspreken - barst ervan. Voor een schijntje scoor je een geinig Gaultier T-shirt en dat krikt je pak helemaal op. Nog even bij Rob Peetoom langs en je bent good to go. Echt, je idealen verdienen het.

Ina Brouwer Beeld Amber Beckers
Ina BrouwerBeeld Amber Beckers

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Dit is Jeremy Corbyn, een Engelse politicus waarvan zelfs binnen zijn eigen Labourpartij niemand verwacht dat hij bij de volgende verkiezingen ook maar een schijn van kans maakt. Corbyn is de Britse Hans Spekman: ook de prima peer hierboven koopt zijn kleren op de markt (op die van Nags Head om precies te zijn, in het noorden van Londen - vraag naar Ali Rifat van B & H Quality Underwear & Socks) en ook hem zijn ze vergeten te vertellen dat de working class hun heroes tegenwoordig aan de rechterzijde zoekt, daar waar ze hun dassen niet beschouwen als een strop aan de galg van het grootkapitaal.

Op de foto zien we Corbyn op een recent Labourcongres. Hij zingt de Red Flag - mijn hart maakt hier een sprongetje... ah, die jaren zeventig en tachtig, wat hunker ik ernaar: though cowards flinch and traitors sneer/we'll keep the red flag flying here - met zowel de haren als de overhemdboord in piekerige vorm. Op Newsnight bij de BBC was laatst een fragment uit 1984 te zien waarin Corbyn een mosterdkleurige, door zijn moeder gebreide trui droeg (ik zei het toch al: Hans Spekman). Ook indertijd voerde hij al een baard - destijds een progressief statement, tegenwoordig een hipsteraccessoire. Deze man is vintage op zijn geheel eigen wijze. Zoals Socrates al zei: als je veel te laat bent, ben je meestal vanzelf weer te vroeg.

Jeremy Corbyn Beeld AFP
Jeremy CorbynBeeld AFP
Meer over