Vindicat verzwijgt nieuwe mishandeling

Bij het Groningse studentencorps Vindicat is opnieuw een lid mishandeld. Het incident is tegen de afspraak in niet gemeld bij de universiteit.

Jurre van den Berg
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. Beeld ANP
Studentenvereniging Vindicat in Groningen.Beeld ANP

Dat bericht Dagblad van het Noorden. Het geweldsincident vond plaats op 3 december vorig jaar in de sociëteit van Vindicat, tijdens de jaarlijkse Kermesse d’Hiver, een driedaags feest. Het slachtoffer liep een lichte hersenschudding op, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus. Hij heeft aangifte gedaan.

Twee mannelijke leden van 22 jaar worden door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens mishandeling met zwaar letsel tot gevolg, bevestigt een woordvoerder. De verdachten moeten op 26 juli voor de politierechter verschijnen.

Zelfonderzoek

Vindicat kwam in 2016 in opspraak toen uitkwam dat een aspirant-lid tijdens de ontgroening mishandeld was door een ouderejaars, die op zijn hoofd was gaan staan. De dader werd in november veroordeeld tot een dag cel en een werkstraf van 240 uur.

Naar aanleiding van dat geweldsincident moest Vindicat aan zelfonderzoek doen om tot een cultuurverandering te komen. De vereniging kreeg een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Ook werd er een nieuwe gedragscode voor studentenverenigingen opgesteld. De code is eveneens door Vindicat ondertekend.

‘Onder een vergrootglas’

In de gedragscode staat dat geweld binnen studentenverenigingen uit den boze is en incidenten altijd gemeld moeten worden bij de universiteit. Maar dat is niet gebeurd, zegt woordvoerder Jorien Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Wij zijn geen politie of rechtbank, maar er is wel een code ondertekend. En Vindicat ligt onder een vergrootglas.’

Vindicat-rector Marc Mohr is niet bereikbaar voor commentaar. Hij zegt in Dagblad van het Noorden dat hij niet op de hoogte was van de meldingsplicht. ‘Ik ben nalatig en stom geweest. Ik had dit moeten weten want we hebben die gedragscode ondertekend.’ De rector spreekt in de krant van ‘een heftig incident’. ‘Dat accepteren wij ook binnen Vindicat niet.’ De twee verdachte leden zijn geschorst.

Opgeschort

Na ongeregeldheden tijdens een Vindicat-etentje in een sushirestaurant besloot de universiteit vorig jaar september de bestuursbeurzen voor Vindicat (in totaal ruim 33 duizend euro) alsnog op te schorten. Die sanctie zou met terugwerkende kracht komen te vervallen als er zich geen nieuwe incidenten zouden voordoen.

Een commissie zal zich in juni of juli buigen over de naleving van het verbeterplan dat Vindicat heeft opgesteld. ‘We kunnen ons voorstellen dat dit nieuwe incident daarbij meegewogen wordt.’ Mogelijk neemt de universiteit eerder maatregelen. ‘Maar wij willen eerst van Vindicat horen wat er precies gebeurd is’, zegt Bakker. ‘We hebben het nieuws van de krant vernomen.’

Dit schreven we eerder over Vindicat

'Vernedering is ook maar subjectief'
Mishandeling tijdens de ontgroening en seksisme tegen vrouwelijke leden: het was een bewogen jaar voor oud-rector Stijn Derksen (23) van Gronings studentencorps Vindicat. Met 'voortschrijdend inzicht' blikt hij terug. (+)

Professionele antwoorden
Oud-Vindicatrector Stijn Derksen kan zó doorschuiven naar een politieke partij, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Grenzen opzoeken
Het beeld dat in de media wordt geschetst is erg eenzijdig, schrijft Cathelijn Paling in dit opiniestuk. Het corps was voor haar de plek waar ze haar eigen grenzen leerde zoeken.

Breek met het corps
Rosa van Gool roept in dit opiniestuk de universiteit juist op om te breken met Vindicat. Studencorpora mogen bestaan, net als Scientology en Hells Angels. Maar waarom die subsidie?

Meer over