Weekendwijzer

Villa Roma, The Buddha en 70 jaar bevrijding

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een herdenking in Amersfoort op NPO 2 tot alles over aardbevingen op BBC 4.

Onthulling van het monument in kamp Amersfoort, in maart. Beeld Rein van Zanen / ANP
Onthulling van het monument in kamp Amersfoort, in maart.Beeld Rein van Zanen / ANP

1. Villa Roma

Zaterdag, NPO 2, 17.45 uur

'Ik ga je wat mooie dingen laten zien, we gaan wijn proeven, en we gaan lekker eten. En voor de rest zien we wel.' Als een Rik Felderhof 2.0 heet RKK-presentator Wilfred Kemp in Villa Roma zijn eerste gast Marco Borsato welkom. De heren staan op het dakterras van het luxe appartement in het centrum van Rome dat voor deze nieuwe interviewserie is afgehuurd. Later in de reeks zullen ook nog o.a. presentatrice Yvon Jaspers en actrice/schrijfster Isa Hoes bij Kemp op city trip komen, maar eerst staat de zanger centraal die dit najaar en begin 2016 tien keer het Ziggo Dome heeft weten uit te verkopen. Terwijl Kemp met Borsato praat over zijn Italiaanse roots en zijn inmiddels 25-jarige zangcarrière, wordt er vooral ook erg veel Italiaans ijs gegeten, wijn geproefd, espresso gedronken en risotto gemaakt.

2. The Buddha

Zondag, NPO Doc, 12.00 en 20.10 uur

Richard Grubin maakte eerst films over Roosevelt, Napoleon en Freud. Deze tweedelige docu, met de Dalai Lama als geïnterviewde en Richard Gere als verteller, gaat over het leven van een Aziatische beroemdheid: Siddhartha Gautama. Boeddha. Een Nepalese prins die in rijkdom werd geboren en altijd wel een bediende aan zijn zijde had om hem koelte toe te waaieren. Niets kwam hij tekort. Tot zijn vader hem een keer mee naar buiten nam en Siddhartha zag hoe het leven echt in elkaar stak. Hij zag ziekte, ouderdom en zelfs een keer een dode. Dat veranderde alles. Leven is lijden, begreep Boeddha. Hij liep weg uit het paleis om erachter te komen wat de mens verlichting kon brengen op zijn aardse lijdensweg. Was het yoga, ascese, uithongering, of gewoon onder een bodhiboom zitten?

3. 70 jaar bevrijding: herdenking Kamp Amersfoort

Zondag, NPO 2, 14.00 uur

'Een mensch-duivel die zijn hoogste genot vond in het aanschouwen van in pijn gekromde lichamen en de doodangst in de ogen van de stervenden.' Zo omschreef Het Parool indertijd Joseph Kotälla, 'de beul van Amersfoort' (en een van 'De vier van Breda', Duitse oorlogsmisdadigers die in de koepelgevangenis in Breda een levenslange gevangenisstraf uitzaten). In Kamp Amersfoort hielden de nazi's 35.000 verzetsmensen, politiemannen en militairen gevangen. Zondag is het 70 jaar geleden dat de SS de leiding van Kamp Amersfoort overdroeg aan het Rode Kruis. De NOS wijdt een uitzending aan de herdenking van 19 april 1945.

4. 10 things you didn't know about earthquakes

Zondag, BBC 4, 18.00 uur

Op de dag af 109 jaar geleden: de zware aardbeving die San Francisco trof in 1906. 45 seconden duurde die. Maar dat was meer dan genoeg voor totale verwoesting en 3.000 doden. De beving had wel tot gevolg dat het aardbevingsonderzoek pas echt goed van de grond kwam, vertelt geoloog Iain Stewart in 10 things you didn't know about earthquakes. Wetenschappers legden voor het eerst de link tussen de aardbeving in San Francisco en de Sint Andreasbreuk in de aarde. Stewart vertelt ook over de Torre Mayor in Mexico Stad, een aardbevingsproof (?) gebouw, over hoe onze wereld er uit had gezien als niet zoveel monumenten uit de Griekse oudheid waren verwoest door aardbevingen. En over hoe Amerika begin jaren zestig Rusland bespioneerde. De Amerikanen wilden weten of en waar de Russen kernproeven uitvoerden, stelden daarom wereldwijd overal seismografen op, en kregen zo per ongeluk ook een goed beeld van de aardbevingszones van de wereld.

5. Focus: Mens en ruimte

Zondag, NPO 2, 19.15 uur

'I'll believe in you all my life, everyday. E.T. I love you.' (E.T., Steven Spielberg, 1982)

In het derde deel van de serie Mens en ruimte is de Engelse natuurkundige Brian Cox aanbeland bij de aloude hamvraag: Zijn wij alleen? Of is er nog meer leven in onze of een andere melkweg? Cox zet de voorwaarden die volgens hem nodig zijn voor het ontstaan van intelligent leven op een rijtje: een gunstige ster, een bewoonbare planeet, de spontane ontwikkeling van leven en voldoende tijd om intelligent leven te laten ontstaan. Maar wat zegt dat? En wat denkt hij zelf, zijn we nou alleen of niet? Met zijn controversiële antwoord kreeg hij in Engeland de hele pers over zich heen.

null Beeld E.T.
Beeld E.T.

6. Amazon River Islands: The Floating Forests

Zondag, Canvas, 21.00 uur

Natuurdocumentaire over de Braziliaanse archipels van Anavilhanas en Mariua, die uit wel meer dan duizend riviereilanden bestaan. De archipels strekken zich uit over een strook van duizend kilometer op de Rio Negro, diep in het hart van het Amazonewoud. Omdat de eilanden en de bossen daarop meer dan zes maanden per jaar helemaal onder water staan, vormen ze een uniek woud van verzonken bomen en zwemmende klimplanten. Deze bijzondere leefomstandigheden hebben tot gevolg dat een aantal bizarre diersoorten er hun intrek hebben genomen.

7. Teledoc Campus: Bademeisters

Zondag, NPO 3, 22.50 uur

Een zeehond is een 'nico', een badgast heet een 'giezer' en een kind wordt een 'productje' genoemd. De jonge mannelijke strandwachten ('Bademeisters') op het strand van Texel hebben hun eigen taaltje gemaakt, waarin ze stoer met elkaar via walkietalkies communiceren. In het bijzijn van de giezers wordt gelukkig wel gewoon Nederlands gesproken.

In deze vermakelijke documentaire van Judith de Leeuw wordt een groep jongens van het Utrechtsch Studenten Corps gevolgd die op Texel een opleiding tot strandwacht volgen. Elk jaar gaat een groepje jonge studenten richting Texel, waar de instructies worden gegeven door voormalige studenten. Overdag moet de veiligheid op het strand worden gewaarborgd en af en toe een teek worden verwijderd bij een oude dame. 's Avonds is er tijd voor veel bier en het elkaar bekogelen met eieren.

In de film is te zien hoe er stress uitbreekt wanneer een jong productje genaamd Ties verdwaalt op het strand, en ook moeten er twee Duitse naaktzwemmers uit zee worden gevist. Want naaktzwemmen is hier absoluut verboden, maakt een van de Bademeisters duidelijk als hij een blote Duitse vijftiger strengt toespreekt met de woorden: 'Aus mein Meer!'

Meer over