Viktor & Rolf kan ook klassiek zijn

Twee maanden geleden sloot in Parijs de overzichtstentoonstelling naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Viktor & Rolf. Op die expositie was nauwkeurig in beeld gebracht hoe de twee net afgestudeerde, ambitieuze Nederlandse ontwerpers wisten door te dringen tot het internationale mode-establishment; met bijzondere, vaak ondraagbare couture, en shows waarin...

Het tweede lustrum markeerde meteen het einde van die aanpak. Viktor & Rolf zijn allang geen aanstormende modetalenten meer, ze zijn ontwerpers die meedraaienop het hoogste niveau. Ze komen dit jaar met hun eigen parfum, ze staan naast namen als Karl Lagerfeld in de belangrijke modebladen, beroemdheden poseren in hun kleren voor bladen als Vanity Fair. En het duo geeft gewoon modeshows.

Die natuurlijk wel een thema hebben. De modellen die hun collectie voor komende winter toonden, waren opgemaakt als herten. Om hun ogen waren witte vlekken gemaakt, in hun pluizige haar waren flinke geweien gestoken. En de eerste outfits, strak gesneden variaties op de groene jagersjas die werden begeleid door geblaf van jachthonden, pasten in de jachtsfeer.

Maar daar bleef het bij: vanaf de derde opkomst werden de geweien gecombineerd met matrozenbroeken, een op de trenchcoat gee bolero en rok, een keurig camel jasje, een klein zwart jurkje, mannenpakken en sexy variaties op de smoking. Uiterst draagbare, klassieke, bijna gewone kleren, waarbij alleen details als dubbele kragen en grote strikken herinnerden aan de extravagantie van vroeger.

De show eindigde met een reeks ongegeneerd glamourous avondjurken, waarin lange zijden sjaals waren verwerkt, die dramatisch achter de modellen aansleepten. Hollwyoodsterren zijn op dit moment de meest gewilde uithangborden van de modeindustrie, en dat hebben ook Viktor & Rolf inmiddels goed begrepen: naar het schijnt zijn ze zelfs naar de uitreiking van de Golden Globes geweest om een nadere studie te maken van de jurken op de rode loper. Het moet wel heel raar lopen, willen we volgend jaar op die rode loper geen Viktor & Rolfjes aantreffen.

Meer over