NieuwsStaatssecretaris Financiën

Vijlbrief en Van Huffelen worden staatssecretaris Financiën

Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief worden namens D66 de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. Ze nemen het werk Menno Snel over, die opstapte wegens de toeslagenaffaire. Aan hen de taak om de puinhopen bij de Belastingdienst, die wordt opgesplitst, op te ruimen.

Hans Vijlbrief wordt voor D66 de nieuwe staatssecretarissen van Financiën Beeld Aurélie Geurts
Hans Vijlbrief wordt voor D66 de nieuwe staatssecretarissen van FinanciënBeeld Aurélie Geurts

Vijlbrief is nu topambtenaar bij de eurogroep van de Europese Unie in Brussel. Van Huffelen zit in de Eerste Kamer en leidt het Gemeentelijk Vervoersbedrijf in Amsterdam.

De taken van Snel worden over twee staatssecretarissen verdeeld, omdat de regeringspartijen concluderen dat ze voor eentje te zwaar zijn. Als het kabinet niet eerder valt, hebben ze nog ruim een jaar om hun stempel op de Belastingdienst te drukken.

Zwaargewicht uit Brussel en eerste vrouwelijke staatssecretaris op het ministerie van Financiën

D66'er Hans Vijlbrief gold als een van de invloedrijkste ambtenaren in Brussel, maar kon geen ‘nee’ zeggen tegen het verzoek van zijn partij. Hij geldt als een financieel en organisatorisch zwaargewicht.

Alexandra van Huffelen is de eerste vrouwelijke staatssecretaris op het ministerie van Financiën. De huidige directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB moet de toeslagenaffaire doen vergeten.

Alexandra C. van Huffelen gaat zich ontfermen over de toeslagenaffaire. Beeld Raymond Rutting
Alexandra C. van Huffelen gaat zich ontfermen over de toeslagenaffaire.Beeld Raymond Rutting

Van Huffelen (51) ontfermt zich over de toeslagenaffaire die Snel de kop kostte. Ze moet gaan uitzoeken hoeveel ouders en andere burgers het slachtoffer zijn geworden van doorgeslagen fraudebestrijders van de fiscus. Ook zou ze al een begin moeten maken met de hervorming van het toeslagenstelsel.

Vijlbrief (56) werkte al eerder op het ministerie van Financiën. Hij krijgt de geplaagde Belastingdienst onder zijn hoede. Die moet op de schop. Ook krijgt hij de taak nieuwe belastingen als die op vliegen en CO2 in te voeren.

Met Vijlbriefs vertrek verliest Nederland een belangrijke vinger in de pap bij de eurogroep, waar de landen van de eurozone over financiële en economische kwesties beslissen.

Hans Vijlbrief: van Den Haag naar Brussel en weer terug
Nog geen twee jaar geleden verruilde Hans Vijlbrief, destijds topambtenaar van het ministerie van Financiën, Den Haag voor Brussel. Nu keert hij er alweer terug. Wie is de man die de afgelopen twee jaar werd beschouwd als machtigste EU-ambtenaar? Lees hier ons profiel van twee jaar geleden.

Meer over