Vijftig van oorlogsmisdaden verdachte vluchtelingen geweigerd

Vorig jaar hebben vijftig asielzoekers geen verblijfsvergunning gekregen omdat ze verdacht worden van oorlogsmisdaden. Onder hen waren tien Syriërs. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten na berichtgeving in NRC Handelsblad en De Telegraaf.

De tijdelijke noodopvanglocatie voor 3000 vluchtelingen op het ruim 600 hectare tellende Heumensoord bij Nijmegen. Beeld anp
De tijdelijke noodopvanglocatie voor 3000 vluchtelingen op het ruim 600 hectare tellende Heumensoord bij Nijmegen.Beeld anp

Deze mensen hebben een zogeheten 1F-status; ze vallen niet onder het Vluchtelingenverdrag en worden in principe teruggestuurd naar het land van herkomst.

Een deel van deze afgewezen asielzoekers is nog wel illegaal in Nederland. Ze verblijven bij familie of op een onbekend adres. De Syriërs kunnen niet worden uitgezet omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Volgens het Europees mensenrechtenverdrag mogen vluchtelingen niet naar gevaarlijke landen worden teruggestuurd.

Onder meer de PVV waarschuwde voor strijders van Islamitische Staat die als vluchteling Nederland binnen zouden komen. Maar volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is er onder de 1F'ers die zijn onderzocht geen betrokkenheid bij IS vastgesteld.

Eind vorig jaar had de instantie die zich bezighoudt met de terugkeer van vluchtelingen 170 dossiers van deze groep 1F'ers in behandeling. Daarbij gaat het in 60 procent van de gevallen om Afghanen.

Meer over