NIEUWSGROEPSVERKRACHTINGEN DEN BOSCH

Vijf verdachten groepsverkrachting Den Bosch weer vast

Vijf mannen die verdacht worden van groepsverkrachtingen in Den Bosch moeten weer de cel in. Ze waren eerder deze maand vrijgelaten omdat er volgens de rechter-commissaris niet genoeg reden was ze vast te houden. Nu moeten ze alsnog terug naar de gevangenis.

In totaal worden in de zaak acht mannen tussen 18 en 26 jaar oud verdacht. Ze werden gearresteerd nadat drie tienermeisjes tegen de politie hadden gezegd dat ze door meerdere mannen in een garage in Den Bosch waren verkracht.

De rechter-commissaris liet eerst twee verdachten naar huis gaan. Later mochten de andere zes medeverdachten ook gaan. Volgens de rechter-commissaris waren er op dat moment ‘geen juridische argumenten’ om ze vast te houden. Een advocaat van een van de mannen zei tegen het Brabants Dagblad dat de rechter-commissaris twijfels had over de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de verklaringen van de meisjes.

Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de vrijlating en ging in beroep. De raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant heeft vrijdag besloten dat vijf verdachten weer in voorlopige hechtenis komen. Volgens de raadkamer is er toch ‘voldoende ernstige verdenking van strafbare seksuele handelingen’. Een van de verdachten, een 21-jarige man uit Den Bosch, blijft op vrije voeten.

Een woordvoerder van de rechtbank Oost-Brabant kan de ommezwaai van de rechtbank niet nader toelichten. ‘Dit is wat de raadkamer achter gesloten deuren heeft geoordeeld, meer kan ik daar niet over melden.’

Gedrogeerd

De groepsverkrachtingszaak kwam begin dit jaar aan het rollen toen drie minderjarige meisjes uit Den Bosch afzonderlijk van elkaar melding deden bij de politie dat ze op verschillende momenten door meerdere jongens waren verkracht. Ze werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door leden van de groep, met wie ze via sociale media in contact waren gekomen.

Het misbruik vond steeds plaats bij een garagebedrijf in Den Bosch. In april van dit jaar deden forensische rechercheurs al sporenonderzoek in een ruimte bij dit bedrijf, waar de verkrachtingen zouden hebben plaatsgevonden. Daarna duurde het nog ruim een half jaar voordat de politie kon overgaan tot de arrestaties.

Het rechercheteam heeft aanwijzingen dat meer meisjes slachtoffer zijn geworden van de groep. Zij zouden daar mogelijk over hebben gezwegen uit angst voor de mannen. De politie hoopt dat ze zich alsnog durven te melden of aangifte durven te doen, nu ze weten dat de verdachten vastzitten.

Meer over