Vijf terreurverdachten gedood, klopjacht op voortvluchtige hoofdverdachte

In de Spaanse kustplaats Cambrils zijn vannacht vijf terroristen gedood nadat zij op uitgaanspubliek waren ingereden. Zeker zeven mensen raakten daarbij gewond. Twee van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Volgens lokale autoriteiten is minstens één betrokken terrorist nog voortvluchtig. Het gaat om de 18-jarige broer van een man die gisteren naar de politie stapte. Hij werd gezocht omdat het huurbusje waarmee terroristen in Barcelona een bloedbad aanrichtten op zijn naam stond.

Redactie
Spaanse politie naast de auto die bij de aanslag in Cambrils was betrokken. Beeld afp
Spaanse politie naast de auto die bij de aanslag in Cambrils was betrokken.Beeld afp

'De verdachten reden in een Audi A3 verschillende mensen aan voordat ze de politie tegenkwamen', liet een woordvoerder van lokale autoriteiten weten aan The Guardian.

De bomgordels die de terroristen droegen zijn door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing gebracht, maar volgens regionale autoriteiten bleek later dat ze nep waren waren.

De gewonden in Cambrils zijn zes burgers en een politieagent. Een van de aanvallers raakte ook gewond, maar overleed later.

Rond drie uur vannacht liet politie weten dat de situatie in de badplaats onder controle was. Cambrils ligt 100 kilometer onder Barcelona en is een populaire badplaats aan de Costa Brava, vlakbij Salou.

Oorlogsgebied

Het is een surrealistische bedoening, donderdagavond op de Ramblas. Het is alsof toeristen een oorlogsgebied binnen worden geleid.

Vijftien verschillende ziekenhuizen

Eerder op de dag vielen veertien doden toen terroristen met een busje inreden op het publiek op de Ramblas, het toeristencentrum van Barcelona. Zeker honderddertig mensen raakten gewond, onder wie zeker drie Nederlanders.

De gewonden liggen in vijftien verschillende ziekenhuizen in de regio. Onder de doden en gewonden bevinden zich mensen met 34 verschillende nationaliteiten. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist.

Volgens Jaoquin Forn, de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, volgde de aanval in Cambrils 'hetzelfde spoor' als de aanslag in Barcelona. 'Er is een verband', zei hij tegen het lokale radiostation RAC1.

Tot nu toe heeft de Spaanse politie een Spanjaard, een Marokkaan en iemand met een nog onbekende nationaliteit opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Barcelona. Deze laatste persoon is aangehouden in het plaatsje Ripoll, wat weer ten noorden van Barcelona ligt. Dat meldt de Catalaanse radio. Volgens lokale autoriteiten is minstens één betrokken terrorist nog steeds voortvluchtig. 'We hebben geen informatie over zijn mogelijkheden om meer kwaad te doen.' De president verwacht resultaten binnen de komende uren, 'gezien het werk van de politie'.

Het gaat om de 18-jarige broer van een man die gisteren werd aangehouden omdat het huurbusje op zijn naam stond. De man heeft verklaard dat zijn identiteitspapieren zijn gestolen. Volgens de krant El Mundo is de 18-jarige man nu de hoofdverdachte. Hij zou de chauffeur van het huurbusje zijn.

Volgens Spaanse media heeft de voortvluchtige man twee jaar geleden via sociale media opgeroepen tot geweld tegen niet-moslims. Op de vraag wat hij zou doen als hij de wereld zou leiden, antwoordde hij: 'Alle ongelovigen doden en alleen moslims de religie laten belijden.'

Politieacties in Cambrils Beeld anp
Politieacties in CambrilsBeeld anp

Explosie in Alcanar

Voor de aanslag in Barcelona ontplofte een huis in Alcanar, waarbij een persoon om het leven kwam. Aanvankelijk werd gedacht aan een gaslek, maar nu vermoedt de politie dat de bewoners explosieven aan het maken waren. Volgens politie werden de aanslagen in Barcelona en Cambril al 'een tijdje' voorbereid in Alcanar.

Meer over