Sportmomenten

Vijf sportmomenten van het weekeinde: relatieve veiligheid, boezemvijanden

Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.

Jules Bianchi in actie tijdens de Grand Prix van Japan, zondag, kort voor zijn crash. Beeld getty
Jules Bianchi in actie tijdens de Grand Prix van Japan, zondag, kort voor zijn crash.Beeld getty

Relatieve veiligheid
Vroeger stond de Formule 1 bekend als racesport voor waaghalzen, die met hun leven speelden als ze besloten in een relatief onbeschermde bolide over circuits te razen. Dat imago van de raceklasse is nooit verdwenen, maar in de praktijk is het aantal zware ongevallen in de Formule 1 teruggebracht tot een minimum na onder meer het verongelukken van Ayrton Senna in 1994. Auto's zijn veiliger dan ooit en regels strenger dan ooit.

Maar gisteren, tijdens de Grand Prix van Japan, bleek dat veiligheid in de koningsklasse van de autosport een relatief begrip is. De Fransman Jules Bianchi (25) slipte uit de bocht en knalde op een stilstaande kraan. Bewusteloos en zwaargewond werd Bianchi naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd zwaar hoofdletsel geconstateerd, waarna hij werd geopereerd. Inmiddels kan hij weer zelfstandig ademen, maar dat het een bijzaak was dat Lewis Hamilton de vervroegd beëindigde Grand Prix won, mag duidelijk zijn.

Dat de crash van Marussia-rijder Bianchi een flinke staart zal krijgen in de Formule 1-wereld, lijkt ook wel vast te staan. De Fransman vloog op het door extreme regenval spekgladde circuit op precies dezelfde plek uit de bocht als Sauber-coureur Adrian Sutil een ronde eerder. De kraan waar Bianchi op botste, moest de auto van Sutil weghalen. Waarom de Grand Prix überhaupt doorging - er werd namelijk al langer gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden tijdens de race vanwege een naderende tyfoon - mag Formule 1-baas Bernie Ecclestone de komende dagen uitgebreid gaan uitleggen.

Williams-coureur Felipe Massa gooide alvast de eerste steen in de vijver, door te benadrukken dat hij vijf ronden voor de crash van Bianchi over zijn autoradio al waarschuwde voor de gevaarlijke omstandigheden op het circuit en vroeg de race te stoppen.

Jules Bianchi. Beeld epa
Jules Bianchi.Beeld epa
Reddingswerkers zijn bezig Jules Bianchi uit het wrak van zijn auto te bevrijden. Beeld epa
Reddingswerkers zijn bezig Jules Bianchi uit het wrak van zijn auto te bevrijden.Beeld epa
Felipe Massa. Beeld reuters
Felipe Massa.Beeld reuters

Zon schijnt in Rotterdam-Zuid
Na een matige seizoenstart schijnt eindelijk de zon in Rotterdam-Zuid voor Feyenoord. Donderdag won de ploeg van Fred Rutten met 2-1 van Standard Luik in de Europa League en voor en na dat Europese intermezzo won de ploeg twee keer met 4-0 in de eredivisie.

Gisteren was in eigen huis Groningen het slachtoffer, wat de eerste competitiezege in De Kuip betekende voor Feyenoord. Dat was daarmee ook meteen de allereerste overwinning voor Kenneth Vermeer op datzelfde gras. In dienst van Ajax en Feyenoord had de doelman nog nooit met drie punten het stadion verlaten.

Coach Rutten was goed te spreken over de afgelopen week van zijn ploeg. 'Je ziet ons stapje voor stapje beter worden', refereerde hij aan de steeds natuurlijker lijkende samenwerking tussen spits Kazim-Richards en zijn medespelers. Wel staan de Rotterdammers nog op een tiende postie, waardoor er nog genoeg werk aan de winkel is voor Rutten. Koploper PSV heeft zeven punten meer dan Feyenoord. De Eindhovenaren liepen twee punten uit op voormalig medekoplopers Ajax en PEC Zwolle, die met 0-0 allebei een punt overhielden aan hun duel in de Amsterdam Arena.

Feyenoord-coach Fred Rutten. Beeld anp
Feyenoord-coach Fred Rutten.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Billenkoek van Russen
Vele duizenden voetbalwedstrijden worden er elk weekeinde gespeeld. We zullen ze niet allemaal doorlopen in deze rubriek, maar een is toch de moeite waard om uit te lichten: Cheadle Town tegen Rusland onder 19 jaar.

Cheadle Town is een kleine club uit de Noord-Engelse plaats Stockport, vlakbij Manchester. De club had de Russische talentenploeg binnengehengeld via vrienden van de vereniging en was dolblij met de oefenwedstrijd. Negentig minuten later had de club ongetwijfeld spijt. In de eerste dertien minuten kreeg Cheadle 'slechts' twee doelpunten om de oren, maar daarna gingen de sluizen open.

De Russen namen de wedstrijd bloedserieus en veegden de thuisploeg met 22-0 van de mat. Maar, zoals het Engelsen betaamt, konden ze er de humor wel van inzien, getuige het Twitter-account van de club. Braaf meldde de twitteraar van dienst alle doelpunten van de Russen en zelfs de 'hoogtepunten' van Cheadle, zoals een hoekschop, werden niet vergeten.

Boezemvijanden
Chelsea-coach José Mourinho en zijn collega van Arsenal, Arsene Wenger, hebben een bijna langere conflicthistorie dan tekenfilmhelden Tom en Jerry. Gisteren kwam er een nieuwe aflevering bij. Tijdens de Londense derby kwam Wenger namelijk buiten de grenzen van zijn trainersterritorium toen hij een overtreding van Chelsea-speler Cahill met rood bestraft wilde zien.

Dat zinde Mourinho niet, waarna Wenger op de Portugees kwam aflopen en hem tweemaal duwde. Uiteindelijk suste scheidsrechter Atkinson de twee kemphanen. Mourinho was zichtbaar verbaasd door het incident, maar na de wedstrijd had hij zijn woordje klaar: 'Er zijn twee gebieden rond de dug-out, voor iedere manager één. Hij kwam mijn ruimte binnen', zei hij. 'Als het nu was om een speler te instrueren, dan had ik er geen moeite mee gehad.'

Wenger (links) en Mourinho (rechts) luisteren naar scheidsrechter Martin Atkinson. Beeld reuters
Wenger (links) en Mourinho (rechts) luisteren naar scheidsrechter Martin Atkinson.Beeld reuters

Marathonhonkbal met een Nederlands tintje
Van honkbalwedstrijden is bekend dat ze lang kunnen duren, maar de Washington Nationals en San Francisco Giants maakten het in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) wel heel erg bont. Liefst zes uur en 23 minuten duurde het voordat er een winnaar uit de bus rolde in Washington.

Dat werden uiteindelijk de Giants, tegen middernacht. Brandon Belt was de grote held bij de ploeg uit San Francisco met een homerun in de achttiende inning. Het was de langst durende wedstrijd in de play-off-geschiedenis van de Major League.

Er zit ook een Nederlands tintje aan het recordduel. Belt, die het gehele seizoen kampte met blessures, is namelijk door Hensley Meulens, de Nederlandse slagcoach van de Giants, klaargestoomd voor de play-offs. Meulens zag tijdens het klaarstomen dat de reactietijd van Belt niet helemaal goed was. Hij besloot daarom een ballenwerpmachine, die honkballen met een snelheid van ruim 150 kilometer per uur in de richting van slagmannen spuwt, in plaats van de gangbare achttien meter op een afstand van negen meter te zetten van Belt. Met succesvol resultaat, zo bleek gisteren.

Het scorebord in Washington tijdens de achttiende inning. Beeld afp
Het scorebord in Washington tijdens de achttiende inning.Beeld afp
Hensley Meulens als bondscoach van het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic in maart 2013. Beeld ap
Hensley Meulens als bondscoach van het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic in maart 2013.Beeld ap
Giants-speler Brandon Belt verlaat het veld in Washington na zijn winnende home run in de achttiende inning. Beeld ap
Giants-speler Brandon Belt verlaat het veld in Washington na zijn winnende home run in de achttiende inning.Beeld ap
Meer over