SPORTMOMENTEN

Vijf sportmomenten van het weekeinde: Achtklapper, volksheld Sneijder

Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.

Lennart Bloemhof
Sneijder viert een doelpunt tegen Fenerbahce. Beeld ap
Sneijder viert een doelpunt tegen Fenerbahce.Beeld ap

Derbyweekeinde

Derby's. Daar draaide het om in de eredivisie afgelopen weekeinde. Twee verhitte burenruzies stonden er gisteren namelijk op het programma: de Friese derby tussen Heerenveen en Cambuur en de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle.

In Heerenveen rolde de bal als eerste. Voor het beginsignaal hadden de fans van de thuisclub een ludiek A4'tje geplakt op de wand van het uitvak met 'tips' hoe voetbal te kijken. Maar zoals het duel in Heerenveen begon, kon geen boek vol tips de toeschouwers op voorbereiden. Binnen tien seconden wees scheidsrechter Richard Liesveld in het Abe Lenstra stadion naar de stip. Het was meteen de snelst gegeven strafschop ooit in de eredivisie. Cambuur-speler Leonard Nienhuis maakte een overtreding op Heerenveen-spits Mark Uth. Laatstgenoemde benutte hoogstpersoonlijk het buitenkansje.

Die meer dan voortvarende start leverde Heerenveen negentig minuten later alleen geen drie punten op. Eindstand? 2-2. Het kampioenschap van Friesland wordt daardoor pas volgend jaar beslist. Noteer alvast in uw agenda: 15 februari 2015. Dan staat de Friese derby opnieuw op het programma, alleen dan in Leeuwarden.

Het vak met uitsupporters van Cambuur tijdens de wedstrijd in en tegen Heerenveen. Beeld anp
Het vak met uitsupporters van Cambuur tijdens de wedstrijd in en tegen Heerenveen.Beeld anp

Bij Go Ahead Eagles en PEC Zwolle kwam er wel een winnaar uit de bus. PEC had met een zege Ajax kunnen passeren op de ranglijst. De Amsterdammers speelden zaterdagavond met 1-1 gelijk bij FC Twente. Alleen een bliksemstart van Go Ahead Eagles, met drie goals in 36 minuten, bleek te veel van het goede voor de ploeg van trainer Ron Jans. De coach was na de wedstrijd niet te spreken over het verdedigen van zijn ploeg. 'Dat was te slap en heeft ons opgebroken', zei hij. PEC scoorde nog wel twee keer, waardoor er na het eindsignaal 3-2 op het scorebord in de Adelaarshorst stond.

De fans van PEC zullen vanuit Deventer nog wel een tijdje herinnerd worden aan de nederlaag van gisteren. De Zwollenaren blijken hardleers wat betreft duels tegen de Eagles in Deventer. Vorig seizoen werd PEC ook al overrompeld door de thuisploeg. Toen vertrok de Zwolse spelersbus met een nog pijnlijkere 4-1 nederlaag uit Deventer.

Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis juicht na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle. Beeld epa
Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis juicht na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle.Beeld epa
Go Ahead Eagles-speler Bart Vriends (midden) juicht na zijn goal tegen PEC Zwolle. Beeld anp
Go Ahead Eagles-speler Bart Vriends (midden) juicht na zijn goal tegen PEC Zwolle.Beeld anp

Achtklapper

Als je zelfs José Mourinho ongelijk kunt bewijzen, ben je een hele grote aan het worden in Engeland. De Portugese coach van Chelsea voorspelde namelijk afgelopen week dat de winnaar van de coach van de maand-trofee in de Premier League, de prijs die Ronald Koeman vrijdag kreeg, traditiegetrouw zijn volgende competitieduel verliest. 'Daarom wil ik die award niet hebben', grapte Mourinho.

Het Southampton van Koeman liet zaterdag op kraakheldere wijze zien dat ook uitspraken van Mourinho wel eens niet kloppen. Sunderland was het slachtoffer. Het werd liefst 8-0 voor Southampton. Grote man aan Southampton-kant? Dusan Tadic, met vier assists en een doelpunt. Koeman kocht de spelmaker afgelopen seizoen voor een schijntje van FC Twente. De Serviër dobbert nu in de spelersvijver van de Premier League en heeft zijn waarde op die markt ongetwijfeld al vele malen verdubbeld.

Nee, geluk kan het niet meer worden genoemd. Voor Koeman start nu een nieuwe fase in zijn tijd als Premier League-coach: zijn team met de benen op aarde houden. Dat lijkt op het eerste oog wel goed te zitten. Want ook al boekte Southampton zaterdag zijn grootste Premier League-zege in de clubhistorie, toch was het Koeman die met de eerste kritische noot kwam.

'Ik ben een beetje in shock en dan heb ik het niet over onze doelpunten in de tweede helft', aldus Koeman. 'Over onze eerste helft ben ik echt ontevreden. Dat laat maar weer zien hoe raar het kan lopen in een voetbalwedstrijd. Sunderland verdiende dit niet', zei de Nederlander sportief.

Ronald Koeman op de bank bij Southampton. Beeld ap
Ronald Koeman op de bank bij Southampton.Beeld ap
Dusan Tadic (met armen in de lucht) viert een doelpunt tegen Sunderland met Graziano Pellè. Beeld ap
Dusan Tadic (met armen in de lucht) viert een doelpunt tegen Sunderland met Graziano Pellè.Beeld ap

Volksheld Sneijder

Het was afgelopen weekeinde feest voor Nederlanders op de buitenlandse velden. Ronald Koeman was zaterdag namelijk niet de enige Nederlander die met een voldaan gevoel wegreed bij het stadion van zijn club. De naam van die ander? Wesley Sneijder.

De kleine middenvelder maakte namelijk twee doelpunten voor zijn club Galatasaray. Nu is dat knap, maar het is geen sportmoment dat u niet gemist mag hebben. Wat het dat wel maakte, was het feit dat het twee wonderschone doelpunten waren en ook nog eens twee doelpunten die de stadsderby der stadsderby's, de derby van Istanboel tegen Fenerbahce, besliste.

Sneijder sprak na de wedstrijd, met de adrenaline nog gierend door zijn lichaam, over zijn treffers. Hij wilde de keeper van Fenerbahce 'straffen' met zijn doelpunten. Sneijder: 'Hij probeerde ons een beetje voor gek te zetten. Dan zijn twee goals in de slotfase een prima manier om dat af te straffen. Het geluk van Fenerbahce houdt een keer op, zo lijkt het.'

Neem dat gif - en vooral je doelpunten - mee naar Oranje, Wesley.

Sneijder viert een goal tegen Fenerbahce. Beeld epa
Sneijder viert een goal tegen Fenerbahce.Beeld epa
Teamgenoten knuffelen Sneijder na een van zijn twee treffers tegen Fenerbahce. Beeld ap
Teamgenoten knuffelen Sneijder na een van zijn twee treffers tegen Fenerbahce.Beeld ap

Verloren judozoon is terug

Daar was hij opeens, gisteren, op de mat in het Topsportcentrum Rotterdam tijdens de NK judo. Judoka Marvin de la Croes. Zichtbaar wat extra gewicht meetorsend dan voorheen en deelnemend in de categorie zwaargewicht: twee gewichtsklassen hoger dan de klasse tot 90 kilo, waarin hij in 2008 wereldkampioen bij de junioren werd.

Maar zijn rentree was glorieus. De la Croes pakte gisteren de Nederlandse titel in de categorie zwaargewicht en versloeg in de finale tot ieders verbazing topfavoriet Roy Meyer, de nummer tien van de wereldranglijst.

De judocarrière van De la Croes is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Na de wereldtitel bij de junioren gooide het voormalig toptalent er namelijk met de pet naar. Dat gaf hij zelf meerdere malen eerlijk toe, maar eigenlijk was dat daarvoor ook al wel het geval, verklapte hij in een interview met Trouw uit 2009 getuige zijn relaas over hoe hij per toeval in de klasse tot 90 kilo terechtkwam. De la Croes kwam voor dat jaar namelijk altijd in de klasse tot 81 kilo uit.

Een trainingskamp in Oostenrijk in 2006 veranderde dat. Daar verbleef hij in een vijfsterrenhotel, genoot van de luxe en sloeg geen warm buffet over. Het resultaat? Negen extra kilo's. Die mentaliteit is eigenlijk nooit verdwenen. Van De la Croes is bekend dat hij traint wanneer hij daar zin in heeft. Zelf wijdde hij die gemakzucht aan zijn Antilliaanse bloed. In 2010 zette Bondscoach Maarten Arens de judoka al eens uit de nationale selectie. Hij kwam niet opdagen voor een wedstrijd en Arens verweet hem amateurisme.

Nu is De la Croes terug, maar van de judobond moet hij weinig weten. Zijn jarenlange afwezigheid betitelde hij als 'een winterslaap' tegenover de NOS. 'Er is veel gebeurd. Demotivatie, niet presteren, niet doen wat de bond van je wenst. Dit is misschien een begin om weer echt terug te komen', zei De la Croes mysterieus na het winnen van de nationale titel.

Marvin de la Croes tijdens een toernooi in 2009. Beeld anp
Marvin de la Croes tijdens een toernooi in 2009.Beeld anp

Golfen in Vegas, baby

Golf? In Las Vegas? Maar die stad ligt toch in een woestijn? Klopt, maar als er genoeg sproeiers staan, is er zelfs in de woestijn een golfbaan aan te leggen. Tot en met vandaag (Amerikaanse tijd) wordt er op een golfbaan gelegen in het westen van de gokstad door topgolfers om de prijzen gestreden in de Shriners Hospital Open.

Sterker nog: het toernooi, voorheen bekend als de Las Vegas Invitational, staat al sinds 1983 op de kalender van de Amerikaanse PGA Tour. En zoals het Las Vegas betaamt, worden de bezoekers van het toernooi met alle luxe verwelkomd en in de watten gelegd op een manier die bij het zonovergoten dagelijks leven van de stad past, zoals onderstaande foto's laten zien.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over