Reizen

Vijf slimme alternatieven voor populaire vakantiebestemmingen, voor een betere reiservaring

Reisredacteur Noël van Bemmel in Kenia Beeld
Reisredacteur Noël van Bemmel in Kenia

Reisredacteur Noël van Bemmel vermijdt graag de meest toeristische plaatsen in de wereld. Detourism noemen beroepsreizigers dat: het zoeken naar alternatieven voor populaire bestemmingen en attracties die uiteindelijk een betere reiservaring opleveren. Of als je dan toch de Chinese Muur of de Eiffeltoren wilt bezoeken, doe het dan slimmer. Dat is ook beter voor de plaatselijke bevolking die minder overlast ervaart of juist ook eens wat verdient aan toerisme. En het bezorgt je een betere reiservaring. Noël verzamelde de vijf beste voorbeelden uit Volkskrant Magazine als aanvulling op zijn reisreportage over Iran.

1. Koh Phra Thong, Thailand
De Thaise hulporganisatie Andaman Discoveries traint dorpelingen ten noorden van Phuket om buitenlandse gasten te ontvangen en samen dingen te ondernemen. Voor je het weet help je in de keuken, luister je naar Thaise pop met tieners en slaap je op de grond tussen je nieuwe familie op een idyllisch eiland. Andaman Discoveries stuurt een gids mee die ook tolkt.

null Beeld Noël van Bemmel
Beeld Noël van Bemmel

2. Paulusroute, Turkije
Vlieg met een vakantiecharter naar de Turkse badplaats Antalya, maar loop niet naar het strand. Draai je om, en rij de bergen in. Via de Paulusroute, een oude Romeinse weg van blokken wit marmer, wandel je naar bergdorpjes en slaap je bij families die eten serveren uit hun moestuin. Zoals die van de Engelstalige gids Erdinç Barca (+902427711038). Er zijn 21 van dit soort routes in Turkije.

3. Humla, Nepal
Nepal biedt spectaculair natuurschoon én cultureel avontuur. Jammer dat 95 procent van de toeristen voor dezelfde plekken kiest. Vermijd deze Colaroutes en ga slapen bij een boer in een afgelegen regio als Humla of Dolpo. The Great Himalayan Trail verbindt bergdorpen waar zelden toeristen komen. Een goede gids voor deze gebieden: firante.com.

4. Rivierpark Maasvallei, Limburg
Twee vliegen in één klap: we verbreden de Maas om toekomstige wateroverlast te beperken en maken er meteen een ruig natuurgebied van. Dankzij de verkoop van grind was er genoeg geld om struinnatuur en stroomversnellingen aan te leggen over een lengte van 43 kilometer. Slapen kan op een vlot op een maasplas.

null Beeld Noël van Bemmel
Beeld Noël van Bemmel

5. Pan Pet, Myanmar
Met internationale hulp experimenteren vier dorpjes in Myanmar met duurzaam toerisme. De bergachtige provincie Kayah is onlangs geopend voor buitenlanders en de bedoeling is dat dorpelingen met bezoekers gaan wandelen, koken, de ossenkar rijden, muziek maken: zo blijft er meer geld hangen in het dorp. In gehuchten als Hta Nee La Leh en Pan Pet wonen bontgeklede dames met lange, goudgeringde nekken, hun (groot)moeders in zwarte klederdracht tokkelen op een gitaar.

null Beeld Noël van Bemmel
Beeld Noël van Bemmel

Reizen als levensbehoefte
Moeten we eigenlijk wel op reis? Thuisblijven scheelt veel geld en is beter voor het milieu. Reisredacteur Noël van Bemmel vindt van wel. Reizen is goed voor ons, sterker: we kunnen niet zonder.

Het vriendelijke gezicht van Iran
Iran snakt naar toeristen en die komen meer en meer op bezoek sinds de internationale sancties zijn versoepeld. Een groepje Nederlandse touroperatores bezocht minder bekende plaatsen en raakte enthousiast over de Perzische gastvrijheid.

Reisredacteur Noël van Bemmel publiceert iedere zaterdag een alternatieve reisbestemming in het Volkskrant Magazine. Neem nu een weekendabonnement op de Volkskrant, vanaf €4,25 per week.

Meer over