Vijf schilderijen van Uylenburgh ontdekt

Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam heeft vijf schilderijen ontdekt van de 17e eeuwse meester Rombout Uylenburgh (circa 1582-1628), die bekend is uit kunstenaarskringen waarin ook Rembrandt verkeerde.

null Beeld anp
Beeld anp

De ontdekking werd gedaan tijdens een groot onderzoek naar teken- en schilderkunst uit de Gouden Eeuw door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag.

Onderzoekers vonden bij een particulier een tekenboek met 15 tekeningen van Uylenburgh. Dit tekenboek leidde naar de maker van de vijf schilderijen die het museum sinds 1961 bezit. Het museum probeerde al jaren te achterhalen wie de doeken heeft gemaakt.

De schilderijen verbeelden de kindertijd van Jezus en zijn gemaakt rond 1610. Twee werken zijn de komende weken tentoongesteld bij de RKD in Den Haag, de andere drie zijn te zien in Ons' Lieve Heer op Solder, een voormalige 17e-eeuwse schuilkerk in de Amsterdamse rosse buurt.

Rombout Uylenburgh was een broer van kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh, die Rembrandt vanuit Leiden naar Amsterdam haalde en in zijn werkplaats opdrachten liet uitvoeren. Hij was ook een neef van Rembrandts vrouw Saskia. De kunstenaar was in het eerste kwart van de 17e eeuw werkzaam als hofschilder in het Poolse Danzig.

Meer over