Vijf redenen waarom u Abdulla Yameen moet leren kennen

President Abdulla Yameen van de Maldiven riep de staat van beleg uit op zijn koraaleilanden. Hij geldt als een vazal van China.

Ben van Raaij
null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Hij was als president altijd al omstreden

Abdulla Yameen (58) werd in 2013 president van de Maldiven na tumultueuze verkiezingen waarin hij Mohamed Nasheed versloeg. Nasheed, in 2008 de eerste democratisch gekozen president van het toeristische eilandstaatje en kampioen in de strijd tegen klimaatverandering en zeespiegelstijging, had in 2012 moeten aftreden wegens beschuldigingen over het onder druk zetten van een rechter. De verkiezingsuitslag was omstreden omdat Nasheed in de eerste ronde ruim voor stond, maar Yameen in de tweede ronde nipt won.

2. Hij ontmantelde de piepjonge democratie

Yameen holde als president de democratie weer uit. Hij knevelde de media en sloot politieke rivalen op of joeg ze de ballingschap in. Zo ook Nasheed, die in 2015 wegens 'terroristische activiteiten' tot 13 jaar werd veroordeeld, maar naar het buitenland uitweek. Vicepresident Ahmed Adeeb belandde datzelfde jaar in de cel wegens betrokkenheid bij een bomaanslag op de speedboot waarmee Yameen en zijn vrouw na terugkeer van hun pelgrimage naar Mekka naar de hoofdstad Malé voeren.

3. Hij maakt de klus nu af met de staat van beleg

Twee weken geleden kondigde Yameen de staat van beleg af nadat het hooggerechtshof gevangenisstraffen van negen leden van de oppositie, onder wie Nasheed (bij verstek), nietig had verklaard en hun vrijlating had geboden. Yameen sprak van een poging tot staatsgreep, zette twee rechters en een aantal oppositieleden gevangen en liet de uitspraak herroepen. Ondanks wat straatrellen en brede internationale veroordeling lijkt hij de situatie strak onder controle te hebben.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

4. Hij is de halfbroer van oud-dictator Gayoom

Yameen was jarenlang dikke maatjes met zijn oudere halfbroer Maumoon Abdul Gayoom, die de Maldiven tussen 1978 en 2008 als dictator met harde hand regeerde. Yameen was driemaal minister onder Gayoom en beloofde bij zijn aantreden diens bewind van islamitische orde en tucht in ere te zullen herstellen. Nu zijn de broers vijanden. Yameen liet de 80-jarige Gayoom zelfs arresteren omdat hij betrokken zou zijn bij het coup-complot. Overigens zit Gayooms dochter Dunya Maumoon als minister in Yameens regering.

5. Hij is een grote vriend van China

De Maldiven liggen in de invloedssfeer van India, dat Gayoom in het zadel hield met onder meer een militaire interventie in 1988 en later ook Nasheed steunde. Onder Yameen gingen de Maldiven zich steeds meer oriënteren op moslim-zusterlanden als Paki-stan, Saoedi-Arabië en vooral China. China investeert fors in de archipel, die vanwege zijn ligging nabij cruciale handels- en transportroutes in de Indische Oceaan voor China een ideaal steunpunt is. Yameen sloot ook een vrijhandelsakkoord met Beijing. Volgens Nasheed heeft hij de Maldiven aan China 'verkocht'.

Meer over