Vijf nieuwe gevallen vogelgriep in Turkije

Artsen in Turkije hebben bij nog eens vijf mensen vogelgriep geconstateerd. In totaal is er tot nog toe bij veertien mensen in Turkije vastgesteld dat ze met H5N1 zijn besmet...

Dat maakte een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid maandagochtend bekend. Later op de dag deelde het departement mee dat het ook bij deze gevallen gaat om besmetting met het voor mensen potentieel dodelijke H5N1-virus.

Vier van de vijf patiënten komen uit de noordelijke provincies Samsun, Kastamonu en Corum. Het vijfde geval, een 18-jarige patiënt, komt uit de provincie Van in het oosten van het land. Uit deze regio kwamen ook de kinderen die vorige week aan H5N1 overleden.

De twee besmette kinderen uit Kastamonu liggen zonder ziekteverschijnselen in het ziekenhuis in Ankara. In dezelfde kliniek ligt een jongetje uit Corum dat herstellende is. In totaal is er tot nog toe bij veertien mensen in Turkije vastgesteld dat ze met H5N1 zijn besmet.

Het ministerie van Landbouw heeft een wet in voorbereiding die het houden van kippen buitenshuis verbiedt. Vooral in arme gebieden houden mensen pluimvee in en rond het huis voor eigen consumptie. Vrijwel alle veertien mensen waren in contact geweest met zieke kippen.

Vooralsnog is er geen bewijs dat Turkije de verspreiding van de vogelgriep heeft geholpen door langzaam te reageren toen in oktober het virus er voor het eerst werd vastgesteld. Dat heeft een expert van de landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO maandag gemeld.

Het virus dat in het oosten van het land is uitgebroken is genetisch gezien iets anders dan de ziekte die in het najaar werd ontdekt. Toen bleken vogels in het noordwesten van het land besmet te zijn met het vogelgriepvirus.

Het nieuwe virus lijkt volgens Juan Lubroth, hoofd van de afdeling infectieziekten bij de diergezondheidsdienst van de FAO echter meer op de virussen die zijn gevonden in het midden van China en Oekraïne. ‘Er is geen bewijs dat de manier waarop het virus de eerste keer onder controle werd gebracht ontoereikend was’, aldus Lubroth.

De EU breidt het importverbod voor vogelproducten uit de omgeving van Turkije uit. Maandag heeft een woordvoerder van de Europese Commissie aangekondigd dat landen die aan Oost-Turkije grenzen, geen onbehandelde veren meer naar de Unie kunnen uitvoeren.

Het gaat om veren uit Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Syrië, Iran en Irak. Veren vormden het laatste vogelproduct uit die landen waarvoor nog geen importverbod gold. Met de maatregelen wil de EU de verspreiding van de uiterst besmettelijke vogelgriep tegengaan.

Meer over