nieuws

Vijf keer levenslang voor moord op Russische ambassadeur in Turkije

Een Turkse rechtbank heeft vijf mannen tot levenslang veroordeeld die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op de Russische ambassadeur in Ankara vier jaar geleden. De diplomaat, Andrej Karlov, werd bij de opening van een fototentoonstelling voor de ogen van genodigden neergeschoten.

De  schutter, Mevlut Mert Altintas, werd na de aanslag door een van de aanwezige agenten gedood.   Beeld AP
De schutter, Mevlut Mert Altintas, werd na de aanslag door een van de aanwezige agenten gedood.Beeld AP


De schutter, een agent van de Turkse oproerpolitie, werd na de aanslag door andere agenten doodgeschoten. Vlak voor de agent, Mevlut Mert Altintas, het vuur opende op de Russische ambassadeur riep hij: ‘Allah is groot. Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet!’ Daarmee doelde hij op de Russische bombardementen op de stad, nadat Moskou troepen en vliegtuigen had gestuurd om de belaagde Syrische president Assad in het zadel te houden.

Het incident trok extra aandacht doordat een aanwezige fotograaf van het persbureau AP de aanslag vastlegde. De aanslag was volgens de Turkse regering bedoeld om de betrekkingen met Rusland te ondermijnen, vlak voor een bijeenkomst in Moskou om over de burgeroorlog in Syrië te praten. De relatie stond toch al onder druk nadat Turkije eerder een Russisch gevechtstoestel had neergeschoten, volgens Ankara omdat het vliegtuig het Turkse luchtruim had geschonden.

Volgens het Turkse Openbaar Ministerie zat het netwerk van de naar de Verenigde Staten uitgeweken geestelijke Fethullah Gülen achter de aanslag op Karlov. Die wordt door de Turkse autoriteiten ook gezien als de man achter de mislukte coup in de zomer van 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan.

De schutter die ambassadeur Andrej Karlov doodschoot. Beeld ap
De schutter die ambassadeur Andrej Karlov doodschoot.Beeld ap

Aanvankelijk zouden de organisatoren van plan zijn geweest eerder een aanslag op de Russische ambassadeur uit te voeren om chaos uit te lokken en het land rijp te maken voor de staatsgreep tegen Erdogan. Maar Karlov kwam toen niet op de verwachte plaats opdagen.

Een van de vijf mannen die levenslang kregen, zou een voormalige agent van de veiligheidsdiensten zijn die de gangen van de ambassadeur in de gaten hield voor medewerkers van Gülen. Naast de vijf kregen acht andere verdachten celstraffen van zeven tot tien jaar wegens lidmaatschap van de Gülen-beweging, die door de Turkse autoriteiten tot terroristische organisatie is verklaard.

Sinds de mislukte staatsgreep tegen Erdogan zijn in Turkije tienduizenden mensen opgepakt en hebben honderdduizenden hun baan verloren op beschuldiging van banden met de Gülen-organisatie.

Meer over