Vijf jaar celstraf voor ontvoerder van Lusanne

De rechtbank in Leeuwarden heeft de 64-jarige Simon S., de ontvoerder van de 11-jarige Lusanne van der Gun uit het Friese Oldeberkoop, veroordeeld tot vijf jaar celstraf....

Zijn advocaat Tjalling van der Goot: 'Zoals het er nu voor staat, gaat hij niet in hoger beroep. Hiermee komt een einde aan een periode van onzekerheid. Het boek moet dicht.' Dat is ook wat de Van der Guns via het OM laten weten. Zij willen graag alles wat samenhangt met de ontvoering achter zich laten.

De rechtbank is onder meer op grond van de analyse van het Pieter Baan Centrum (PBC) tot een lichtere straf gekomen. Volgens het PBC was S. tijdens de voorbereiding van de ontvoering en de eerste momenten ervan verminderd toerekeningsvatbaar. Dit had onder andere te maken met de depressie die S. kreeg na een hartoperatie. De rechtbank neemt deze conclusie over.

De rechtbank rekent het S. aan dat hij niet meteen, nadat hij tot zichzelf was gekomen, een einde aan de gijzeling heeft gemaakt. In zijn voordeel pleit, aldus de rechtbank, dat hij Lusanne fysiek ongedeerd heeft vrijgelaten na een relatief korte periode. Bovendien heeft S. geen strafblad.

Meer over