Vijf jaar celstraf voor ontvoerder Lusanne

De rechtbank in Leeuwarden heeft de 64-jarige Simon S. donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de ontvoering van Lusanne van der Gun....

S. moet bovendien een schadevergoeding van 5000 euro betalen aan Lusanne en 1000 euro aan haar ouders. Het meisje is als gevolg van haar drie dagen durende ontvoering onder behandeling bij een kinderpsychologe en volgt therapie. Haar ouders vrezen onvoorspelbare, traumatische gevolgen.

De rechtbank is van mening dat S. de rechtsorde ernstig heeft beschadigd. 'De ontvoering van een kind is de angst die bij iedere ouder leeft.' De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de voorbereiding van de gijzeling en op het eerste moment van de uitvoering daarvan. Daarmee neemt zij de conclusie van deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) over.

Bovendien speelt het een rol dat verdachte een 64-jarige man is zonder strafblad. De rechtbank heeft ook gelet op vergelijkbare gijzelingszaken. 'Dit zijn voor de rechtbank de belangrijkste redenen om te komen tot een lagere straf', verduidelijkte de rechter.

Wel verwijt de rechtbank S. dat hij niet eerder een einde aan de ontvoering heeft gemaakt. Hij ging daarentegen zelfs losgeld eisen en probeerde het uitgeloofde tipgeld te innen.

Verder neemt de rechtbank in Leeuwarden het de ontvoerder kwalijk dat hij Lusanne drie dagen heeft opgesloten in zijn auto, meestal in de kofferbak. 'Hij heeft haar zeer matig verzorgd, gedrogeerd en een gruwelijk verhaal verteld over het brengen van kinderen naar een orgaankliniek in België. Dit rechtvaardigt een langdurige gevangenisstraf', meent de rechtbank. De rechters voegen daar aan toe dat gijzeling voor een kind zo traumatisch is dat de gevolgen daarvan een leven lang voelbaar blijven. 'Bovendien heeft Simon S. het gezin Van der Gun enkele dagen in wanhopige onzekerheid gelaten. Ook die gevolgen zullen niet snel verdwijnen.'

Advocaat T. van der Goot van de verdachte is 'niet ontevreden' over de uitspraak. 'Er is drie jaar van de eis afgehaald. Dat is een enorme hap. De rechter heeft de verdediging in grote lijnen gevolgd', vindt Van der Goot. De verdediging gaat waarschijnlijk niet in hoger beroep. 'Ik hoop dat we met deze uitspraak het eindpunt van een lange, spannende tijd hebben bereikt.'

Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep. 'We gaan vooral kritisch kijken naar de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. De rechtbank gaat uit van een verminderde toerekeningsvatbaarheid, terwijl S. anderhalf uur na de ontvoering alweer helder van geest werd', merkt persofficier O. Brouwer op.

De familie Van der Gun wil niet reageren op de uitspraak. Via de persofficier laten zij weten dat het voor hen het belangrijkste is dat 'het boek dicht gaat'. 'Dit kan voor ons een reden zijn om niet in hoger beroep te gaan. Wij zijn er namelijk niet alleen om de waarheid te achterhalen, maar ook om de belangen van de slachtoffers te behartigen', stelt Brouwer.

Meer over