Vijf jaar cel voor hoge Indonesische militair

Een brigade-generaal van het Indonesische leger is woensdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor zijn rol in de bloedige gebeurtenissen in Oost-Timor van eind 1999....

Muis, destijds bevelhebber van de Indonesische troepen in Oost-Timor, greep niet in toen pro-Indonesische milities op 5 september het huis van Nobelprijswinnaar bisschop Belo aanvielen. In die aanval werden vijftien burgers afgeslacht. Muis heeft bovendien toegelaten dat Indonesische troepen op 6 september een kerk in Suai aanvielen en 27 mensen doodden.

Achttien Indonesiërs zijn voor een speciaal gerechtshof in Jakarta aangeklaagd voor hun rol in de gewelddadigheden in Oost-Timor na het referendum over onafhankelijkheid in 1999. Indonesië heeft dat hof in het leven geroepen als antwoord op de internationale roep om berechting van de schuldigen.

De verrichtingen van het hof worden met grote scepsis gevolgd. De straffen die in Jakarta zijn uitgedeeld zijn uitermate mild: zij zijn veel lichter dan de minimumstraf van tien jaar die op schending van de mensenrechten staat.

Slechts vijf verdachten zijn veroordeeld. Alle vijf zijn nog op vrije voeten, in afwachting van hoger beroep. Ook Muis gaat in beroep. Elf verdachten - de toenmalige commandant van politie en enkele hoge militairen - zijn vrijgesproken. De chef-staf van het Indonesische leger, en volgens de Verenigde Naties de hoogst verantwoordelijke, generaal Wiranto is niet aangeklaagd. De VN hebben onlangs zijn dossier overgedragen aan de rechtbank in Oost-Timor, maar onder zware Indonesische druk heeft Oost-Timor er vooralsnog van afgezien een rechtszaak tegen Wiranto te openen.

Meer over