Vijf jaar cel voor Egyptische oppositieleider

De Egyptische oppositieleider Ayman Nour is zaterdag door een rechtbank in Cairo veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het vervalsen van officiële documenten. Volgens Nour is het een 'politieke rechtszaak'...

Nour, een hervormer, was in september nog kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Die werden zoals verwacht gewonnen door huidig president Mubarak.

Nour heeft het regime in Cairo er geregeld van beschuldigd de politieke oppositie buiten spel te zetten. Hij vindt ook dat de staat zijn politieke loopbaan bewust frustreert met valse beschuldigingen. Nours advocaat heeft hoger beroep aangekondigd.

Nour is al twee weken in hongerstaking uit protest tegen de ‘politieke rechtszaak’. Hij werd in januari opgepakt en zes weken lang vastgehouden omdat hij valse handtekeningenlijsten zou hebben ingediend voor de oprichting van zijn Ghad-partij. Nour heeft alle beschuldigingen ontkend. Hij kreeg uiteindelijk ongeveer 8 procent van de stemmen, Mubarak 89.

De Amerikaanse regering is diep verontrust over de veroordeling van Nour. Het Witte Huis heeft zaterdag in een verklaring om zijn vrijlating gevraagd.

Meer over