Vijf doden door storm

De storm heeft in Nederland vijf mensen het leven gekost. Ruim twintig mensen raakten gewond in de zwaarste storm in jaren...

ANP

Een 64-jarige man en een 12-jarige jongen uit Ede zijn donderdagmiddag om het leven gekomen toen een boom op hun auto viel. Dat gebeurde op de N224, de provinciale weg van Arnhem naar Ede, ter hoogte van Planken Wambuis. De man en de jongen zijn familie van elkaar, aldus de politie.

In Leersum overleed een motorrijder, eveneens door een omgevallen boom. Of de boom op de man terecht kwam, of dat hij tegen een op de weg gevallen boom reed is volgens een woordvoerder nog onbekend.

Een bromfietser in Sint-Oedenrode kwam om het leven gekomen toen hij werd geraakt door een boom die omwaaide. Een 11-jarige jongen in Riel overleed nadat hij met zijn fiets door een harde windvlaag tegen een auto was geblazen.

Gewonden

Vijf mensen zijn donderdagavond op de Uddelermeerweg in Uddel gewond geraakt, toen de auto waarin zij reden tegen een boom werd geblazen. De gewonden zijn zo snel mogelijk per ambulance afgevoerd naar ziekenhuizen, omdat het werken op straat door de hevige storm te gevaarlijk is voor hulpverleners, aldus een woordvoerder van de politie.

Zes passagiers van een lijnbus raakten donderdagmiddag in het Zeeuwse Tholen gewond doordat de bus van de weg raakte en frontaal tegen een boom op de Oud Vossemeersedijk reed.

In de regio Haaglanden zijn ongeveer tien mensen gewond geraakt, meldde een woordvoerder van de plaatselijke brandweer. In een winkelcentrum in Zoetermeer zijn de ruiten uit een bedrijfspand gesprongen en elders in de regio staan twee bouwketen gevaarlijk te wankelen in de wind. ‘Mensen worden soms gewoon door de wind opgetild en meegesleurd en lopen daarbij verwondingen op. Ook rondvliegend puin en glas zorgt voor de nodige overlast’, aldus de zegsman.

In Utrecht raakten enkele mensen gewond doordat een hijskraan op een gebouw op het universiteitsterrein De Uithof viel. Op het havenhoofd van Scheveningen was even paniek omdat daar twee mensen vermist zouden zijn. De brandweer rukte op volle sterkte uit, maar het bleek loos alarm.

Advies: blijf binnen

Het Nationaal Crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf donderdag het dringende advies om niet naar buiten te gaan. Het is voor het eerst dat het NCC een dergelijke waarschuwing afgeeft. Rijkswaterstaat gaf, eveneens voor het eerst, een verkeersalarm.

Het NCC heeft een Nationaal Publieksnummer opengesteld: 0800-1351. Ook is de website www.crisis.nl ingericht. De overheid had de site beschikbaar gesteld omdat andere sites die over de storm berichten, overbelast zijn. Maar ook crisis.nl was regelmatig onbereikbaar.

Het crisiscentrum verwacht dat de storm nog zeker tot 21.00 uur aanhoudt. Het KNMI voorspelt tot middernacht nog windkracht 9 en 10, aan de kust én in het binnenland.

Het noodnummer 1-1-2 wordt zo veel gebeld dat, volgens een woordvoerster, de hulpdiensten soms mensen moeten teleurstellen. 'We moeten keuzes maken.' Het informatienummer van de politie Hollands-Midden was ‘s ochtends ruim duizend keer gebeld, normaal het aantal telefoontjes over een hele dag.

De meeste meldingen betreffen weggewaaide dakpannen, dak- of dekplaten van panden, omgewaaide bomen en ramen die uit de sponningen dreigen te klappen.

Zwaarste storm in jaren

Volgens het KNMI is de storm van donderdag de zwaarste in jaren. Het was op 27 oktober 2002 voor het laatst dat een storm van dit formaat woedde. Het is niet de ergste storm van het laatste decennium, dat was op 25 januari 1990.

Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte volgens het KNMI aan zeventien mensen het leven. De sterkte van de storm liep toen op tot windkracht 11. De storm van donderdag kan op enkele plaatsen oplopen tot windkracht 10.

Luchthavens

De luchthavens ondervonden ook hinder van de storm. Op Schiphol waren slechts een start- en een landingsbaan beschikbaar. Daar konden dertig toestellen per uur binnenkomen, tegen zeventig normaal. Mogelijk moeten enkele honderden reizigers de nacht donderdag doorbrengen op Schiphol.

Rotterdam Airport schrapte donderdagochtend een aantal vluchten naar Londen City Airport. Niet wegens de sterke wind in Nederland, maar door de storm in Engeland. Eindhoven Airport ontving meer verkeer dan gepland. Vliegtuigen die niet of moeilijk terecht konden op Schiphol weken uit naar Eindhoven. Wel waren ook daar vertragingen.

Dankzij het tijdige weeralarm werden op veel plaatsen woensdag al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo pompten de Nederlandse gemalen op topsnelheid, om te voorkomen dat de polders blank kwamen te staan

Fotospecial (vergroot)

Een boom op de Overtoom in Amsterdam is donderdag omgewaaid door de storm en blokkeert de hele breedte van de straat. Doordat de boom de tramleiding meetrok, kwam de straat onder stroom te staan. (ANP) Beeld ANP
Een boom op de Overtoom in Amsterdam is donderdag omgewaaid door de storm en blokkeert de hele breedte van de straat. Doordat de boom de tramleiding meetrok, kwam de straat onder stroom te staan. (ANP)Beeld ANP
Meer over