Vijf doden bij betoging tegen junta Myanmar door militairen die inrijden op demonstranten

In de Myanmarese stad Yangon zijn vijf mensen gedood nadat een auto met veiligheidstroepen met grote snelheid op een betoging tegen het militaire regime inreed. Tientallen mensen raakten gewond.

Peter Giesen
Demonstranten tegen het militaire regime rennen weg als een auto op de groep inrijdt. Beeld AFP
Demonstranten tegen het militaire regime rennen weg als een auto op de groep inrijdt.Beeld AFP

In Myanmar wordt nog steeds betoogd tegen de staatsgreep van 1 februari, hoewel volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 1300 mensen zijn omgekomen door geweld van de veiligheidstroepen tegen zulke demonstraties. Vaak zijn het kleine betogingen.

In Yangon werd zondag een ‘flash mob’ georganiseerd. Enkele minuten nadat de demonstratie was begonnen, reden veiligheidstroepen al van achteren op de demonstranten in. Sinds de coup is ook het geweld tussen het leger en etnische minderheden in afgelegen grensgebieden opgelaaid. Volgens de Verenigde Naties hebben daardoor tienduizenden mensen hun huis moeten ontvluchten.

Het leger zette in februari de gekozen regeringsleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi af. Suu Kyi wordt vastgehouden en is aangeklaagd, onder meer wegens aanzetten tot geweld tegen het leger. Een uitspraak in deze zaak wordt maandag verwacht.

Een Myanmarese journalist twitterde onderstaande, schokkende video van de dodelijke aanrijding.

Meer over