Vijf bomaanslagen in New Delhi

NEW DELHI De Indiase hoofdstad New Delhi is zaterdagavond opgeschrikt door een serie van vijf bomaanslagen. Dertig mensen kwamen om het leven, onder wie een peuter van 2 jaar....

Het doelwit waren drie exclusieve winkelcentra, waaronder het historische Connaught Place in hart van de stad. In vuilniszakken werden vier niet ontplofte explosieven ontdekt. Twee bommen werden aangetroffen voor het monument India Gate, waar op dat moment enkele bussen met buitenlandse toeristen stonden geparkeerd.

Volgens de politie heeft de militante Indiase Mujahedin per e-mail de verantwoordelijkheid opgeëist. In gebrekkig Engels schrijft deze splintergroepering dat de aanslagen een vergeldingsactie zijn voor het geweld in 2002 tussen hindoes en moslims in de deelstaat Gujarat, waarbij ruim duizend moslims omkwamen. Nog steeds wonen duizenden verdreven moslims in tenten.

De Indiase Mujahedin was ook verantwoordelijk voor de serie aanslagen in mei in de toeristenstad Jaipur, waarbij 63 mensen omkwamen, en voor de bomaanslagen vorige maand in Bangalore (twee doden) en Ahmedabad (49 doden).

De Indiase inlichtingendiensten wordt verweten de terreurbestrijding niet serieus genoeg te nemen. De beveiligingscamera’s in de winkelcentra stonden zaterdag niet aan.

Wilma van der Maten

Meer over