Vijand

Wat mij verbijstert is de algemene verbijstering over de aanslag op de VS. Het lijkt alsof niemand er op voorbereid was, en onze eigen minister-president Wim Kok zei zelfs dat 'iemand die dit een dag tevoren zou hebben voorspeld voor gek versleten zou zijn'....

Het klinkt verwaand, maar ik kan het bewijzen, omdat het schriftelijk is vastgelegd: in 1972 heb ik in West-Berlijn een discussie gevoerd met een aantal Duitse journalisten. Zij waren allemaal overtuigd van de onherroepelijkheid van Wereldoorlog III, tussen de Sovjet-Unie en de NAVO-landen. Ik heb toen betoogd dat met name de afloop van de Cubacrisis aantoonde dat de grootmachten geen oorlog meer aandurfden, maar dat we het nog zouden meemaken dat Rusland zou gaan vechten tegen de islamitische delen van de Sovjet-Unie, en dat Rusland en de westerse wereld samen zouden optrekken tegen het islamitische fundamentalisme, omdat daar de echte toekomstige vijand zit.

Ik werd ter plekke voor Vollidiot uitgemaakt, niemand was het met me eens. Desondanks is het altijd een zekerheid voor me geweest dat een echte oorlog tussen fundamentalistische islamieten en de westers-democratische landen onvermijdelijk zou zijn.

Maar ik ben dan ook een cynische (inmiddels oude) man, gepokt en gemazeld in de Tweede Wereldoorlog, waarin we ook geen vijandbeelden, maar wel degelijk echte vijanden hadden, en ik ben iemand zonder enig geloof in de 'betere wereld'.

Meer over