Vieze snijplanken en muizenkeutels

De klanten klagen niet, nee sterker zelfs, iedereen wil graag gezien worden in Nam Kee. Toch is er het nodige mis in de keuken van het Chinees restaurant, stelt de Keuringsdienst vast....

HET kleine eethuis met een minimale aankleding - witte tegelwanden, formica-tafels en veel tl-licht - gaat door voor de beste Chinees van Amsterdam. Je eet er authentiek Chinees voor een habbekrats. Voor de somma van 6,25 euro wordt een bord tja siuw geserveerd door een kelner die nog een zwart vest draagt. Er zitten altijd veel Chinezen te eten, en dat is - zegt men - een goed teken.

Nam Kee op de Zeedijk is niet pas beroemd geworden door de verfilming van de roman De oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum. Wie de rubriek in Het Parool erop naslaat waarin Amsterdammers wordt gevraagd welke hun favoriete restaurants zijn, stelt vast dat tout Amsterdam er regelmatig eet. Rijk de Gooijer, Joop Braakhekke, GTST-sterretjes, kunstenaars, bankdirecteuren en vele andere bekende hoofdstedelingen.

De een prijst de specialiteit van het huis, de gestoomde oesters in soja met een bosuitje en tau-sie-bonen. De ander de koeienmaag of de wontonsoep. Er bestaat zelfs zoiets als een Nam Kee-clublied met de tekst 'een oester van Nam Kee doet je beseffen dat je leeft' op de wijs van De glimlach van een kind.

Maar wie een kijkje in de keuken zou nemen, iets wat een restaurantbezoeker toch nooit moet doen, zou ontdekken dat het in die van Nam Kee een smeerboel is. 'Het is erg vies', stelt de Amsterdamse politierechter vast. Voor hem verschijnt eigenaar Chan (59) wegens overtredingen van de Warenwet.

De officier van justitie somt op wat er allemaal mis was toen de Keuringsdienst op bezoek kwam. 'Een aangekoekte vuillaag op de vloer, zwarte vetlagen op de wanden, vieze snijplanken, een smerige koelkast, vuile handdoeken, muizenkeutels, en op het platje dozen met rottende botten en oesterschalen die ongedierte aantrekken.'

Ook met het voedsel was het een en ander aan de hand. Vlees in marinade, varkensbuiken, gegaarde kip en gekookte witte rijst werden warmer bewaard dan op de voorgeschreven maximum-temperatuur van zeven graden Celsius. Er werd tot 21 graden gemeten. Nam Kee werd al twee keer eerder veroordeeld tot forse boetes. 'En iedere keer beloofde u beterschap', maakt de rechter uit de stukken op.

Chan heeft geen sterk verweer. 'Ik het jaar waarop dit is voorgevallen had ik erg last van mijn rug. Ik kon me niet zelf bezighouden met het schoonmaken van de keuken. Sinds twee maanden doet een schoonmaakbedrijf dat.' De rechter houdt hem echter voor dat het er ook nadien 'erg vies' was.

De Chinees legt de rechter uit dat gekookte rijst die verder bereid moet worden, niet meteen in de koelkast kan worden gezet om af te koelen. 'We koken de rijst voor de lunch 's morgens om tien uur en door de dag heen wordt er steeds weer nieuwe gekookt.' Maar de kok zei tegen de keuringsambtenaren dat de rijst al de avond tevoren was gekookt en de hele nacht buiten de koeling was bewaard.

De rechter wil met het oog op de op te leggen boetes weten of de zaak goed loopt. 'Gaat wel, normaal. Maar ik verdien er na twintig jaar nog steeds niet echt goed aan. Ik kan niet eens alle belastingen betalen. De kosten zijn hoog, bijvoorbeeld die voor het ophalen van het vuil, zo hoog dat ik in termijnen afbetaal', antwoordt de verdachte.

De rechter gelooft Chan op zijn woord. De boetebedragen die de officier van justitie eist, zeven keer 450 euro en vier keer 250 euro, verlaagt hij elk met vijftig euro. Hij wil er niet aan om Nam Kee twee maanden te sluiten, zoals de officier eist. Wel legt hij behalve een bedrag van 3800 euro aan boetes een voorwaardelijke stillegging van de zaak op met een proeftijd van twee jaar.

Dat Chan eigenaar is van nog een restaurant, komt niet ter sprake. Dat is Nam Kee op de Geldersekade, een wat chiquere uitvoering van de zaak op de Zeedijk. En ook daar doet tout Amsterdam zich te goed aan gestoomde oesters.

Meer over