Vietnamese mensensmokkelaar krijgt 15 jaar cel voor dood 39 Vietnamese migranten in koeltruck

De leider van een bende Vietnamese mensensmokkelaars is woensdag veroordeeld tot vijftien jaar cel, de hoogst mogelijke straf voor mensensmokkel in België. De rechtbank in Brugge achtte Vo Van Hong schuldig aan de dood van 39 Vietnamese migranten, die in 2019 omkwamen in een koelwagen op weg van Zeebrugge naar Engeland.

Marije Vlaskamp
De rechtbank in Brugge  Beeld EPA
De rechtbank in BruggeBeeld EPA

De zaak baarde veel opzien, ook omdat er onder de doden drie minderjarigen waren. De migranten overleden aan zuurstofgebrek en onderkoeling. De driekoppige jury zei dat de veroordeelden ‘op cynische wijze’ hun slachtoffers hadden uitgebuit en behandeld als ‘goederen’ of ‘kippen’.

De Vietnamezen vroegen 12000 euro voor de reis van Vietnam naar Europa, en dan nog eens hetzelfde bedrag voor de levensgevaarlijke overtocht naar Groot-Brittannië. De slachtoffers waren afkomstig uit arme gebieden in Midden- en Noord-Vietnam, waar hun familie zich diep in de schulden had gestoken om hun kinderen naar het buitenland te laten afreizen.

Eerder werden in Vietnam, Groot-Brittannië en Italië andere betrokkenen bij het smokkeldrama veroordeeld, maar de 45-jarige Vo Van Hong wordt gezien als een spil in de organisatie, die maar liefst 130 illegale overtochten naar Groot-Brittannië organiseerde. Naast vijftien jaar cel moet Vo ook een boete van 920.000 euro betalen en zijn zijn bezittingen ter waarde van 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

Zeventien andere betrokkenen werden tot straffen tussen de achttien maanden en tien jaar veroordeeld. Daaronder bevinden zich ook zes Belgische taxichauffeurs die de bendeleden en hun slachtoffers vervoerden van de ene naar de andere halte op hun weg naar Engeland.

Meer over