Vietnam staat Bush in de weg in wedloop om het Witte Huis

De Republikeinen, die altijd prat gaan op hun militaire heldendaden in de Tweede Wereldoorlog of Vietnam, hebben een schandaal binnen de gelederen dat een serieus gevaar kan vormen voor hun belangrijkste presidentskandidaat....

De voormalige voorzitter van het Texaanse Huis van Afgevaardigden, Ben Barnes, heeft maandag onder ede verklaard dat hij Bush in 1968 heeft aanbevolen bij de commandant van de Texaanse Nationale Garde. Door dienst te nemen in de garde hoefde Bush, nu gouverneur van Texas, niet naar Vietnam.

Bush houdt al jaren vol dat hij op eigen kracht als piloot in de garde is gekomen en doet het verhaal af als 'onzin'. Maar volgens Barnes heeft een overleden vriend van Bush sr (de oud-president van de VS) een goed woordje voor hem gedaan.

Onzin of niet, het doet zijn imago geen goed. Veel babyboomers geloven dat jonge mannen ten tijde van de oorlog in Vietnam maar twee principiële opties hadden. Als je voorstander was, ging je vechten. Was je tegenstander, dan moest je strijden tegen de oorlog en riskeerde je gevangenisstraf. Alleen sommige voorstanders uit rijke families met de juiste contacten, konden Vietnam ontlopen door dienst te doen bij een garde. Zoals Bush en de Republikein Dan Quayle - die zich deze week als kandidaat terugtrok - dat deden.

Neem dan vice-president Al Gore, kandidaat voor de Democraten. Hij meldde zich vrijwillig bij het leger en diende als militair journalist dichtbij Saigon. Niet omdat hij een voorstander was, integendeel.

Hij wilde als soldaat zijn vader, toen senator van Tennessee, helpen in zijn morele strijd tegen de oorlog. Tegen zoveel familieloyaliteit en principes kan Bush met zijn campagne van 'conservatieve compassie' niet op.

Maar in hoeverre de kiezers er zich iets van zullen aantrekken, is maar de vraag. Gore heeft geen munt kunnen slaan uit zijn militaire verleden, in de opiniepeilingen ligt hij ver achter op Bush.

Meer over