Viering van 1 mei op Rode Plein in teken Oekraïne

MOSKOU - Rusland heeft donderdag voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 officieel 1 mei gevierd, met een grote parade op het Rode Plein in Moskou. De viering stond sterk in het teken van de crisis in buurland Oekraïne. In tal van leuzen werd steun betuigd aan het optreden van president Vladimir Poetin in de Oekraïense kwestie.

'Poetin heeft gelijk', was te lezen op spandoeken die door deelnemers werden meegedragen, of 'Ik ben trots op mijn land' en 'Laten we naar de Krim gaan met vakantie.' Ook duizenden vlaggen van Poetins partij Verenigd Rusland waren te zien, evenals de nationale driekleur. Aan de parade namen circa 100 duizend mensen deel.

De afgelopen 22 jaar werd 1 mei alleen door de Russische communistische partij gevierd, met demonstraties buiten het Rode Plein.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Poetin donderdag in een telefoongesprek om hulp gevraagd bij het vrij krijgen van zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die worden vastgehouden door pro-Russische separatisten in Oekraïne. Het Kremlin meldde het gesprek ook, maar sprak vooral over Poetins oproep aan Kiev om zijn troepen uit het zuidwesten van Oekraïne terug te trekken.

Volgens een hoge functionaris van de NAVO, Alexander Vershbow, is Rusland door de crisis in Oekraïne een tegenstander van de NAVO geworden. 'Het is duidelijk dat de Russen de NAVO als een tegenstander hebben bestempeld, dus moeten wij beginnen Rusland niet langer als een partner, maar meer als een tegenstander te beschouwen', zei hij donderdag tegen journalisten. Vershbow is vervangend secretaris-generaal van de NAVO.

undefined

Meer over