Update

Vier ziekenhuizen zijn het beste volgens Elsevier

Vier ziekenhuizen krijgen de hoogste score op het gebied van veiligheid, effectieve medische zorg en patiëntgerichtheid in de jaarlijkse ranglijst van het tijdschrift Elsevier. Het zijn het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad. Dat heeft het tijdschrift woensdag bekendgemaakt.

Redactie
Het Flevoziekenhuis in Almere. Beeld Google Streetview
Het Flevoziekenhuis in Almere.Beeld Google Streetview

Rijnstate en Sint Jansdal behoorden stonden vorig jaar ook al bovenaan in de editie van 'De beste ziekenhuizen' van Elsevier.

Lange wachtlijsten
Onderaan de lijst staan het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam en het VU medisch centrum. De umc's in Groningen en Rotterdam scoren ook niet goed, dat komt voor een deel door de lange wachtlijsten.

Het tijdschrift vergelijkt de ziekenhuizen onder meer op basis van verplicht openbare en feitelijke gegevens die aangeleverd moeten worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook enquêtes over de ervaringen van patiënten worden meegenomen.

Ziekenhuis Top 100
Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort mag zich volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland noemen. Dat bleek uit de Ziekenhuis Top 100 van dit jaar.

Meer over