Vier terreuraanslagen verijdeld

Sinds de aanslagen van 7 juli vorig jaar zijn in Groot-Brittannië vier complotten tot een nieuwe aanslag verijdeld. Dat heeft minister John Reid van Binnenlandse Zaken zondag gezegd...

Reid verklaarde dat de allereerste aanslag al in 2000 in Birmingham was gepland, nog voor de aanslagen in New York en de oorlog met Irak.

Reid reageerde daarmee op een open brief van moslimleiders, diverse parlementariërs en 38 belangengroeperingen, waarin wordt gesteld dat de buitenlandse politiek van de Britse regering, zoals de oorlog in Irak en de steun aan Israel, burgers in eigen land in gevaar brengt.

Deze open brief werd zaterdag in diverse kranten gepubliceerd. Downing Street heeft de brief bekritiseerd en gezegd dat er geen ¿rationele relatie¿ is tussen de oorlog in Irak en de plannen voor aanslagen. ¿Geen regering baseert zijn buitenlandse politiek op de dreiging van terreur¿, aldus Downing Street. Tony Blair zou echter na zijn vakantie wel bereid zijn moslimsleiders te ontmoeten om hierover te praten.

Reid zei dat het risico van aanslagen nog steeds niet voorbij is en dat de hoogste staat van paraatheid in Groot-Brittannië daardoor voorlopig wordt gehandhaafd. Maar hij sprak ook de hoop uit dat de huidige ingrijpende beveiligmaatregelen op vliegvelden slechts voor korte termijn zullen gelden. Hij erkende dat deze maatregelen, zoals de beperking op het meenemen van handbagage aan boord, passagiers hard treft en luchtvaartmaatschappijen grote schade berokkent.

De Britse politie ondervraagt nog altijd 23 mensen die woensdagnacht zijn opgepakt. Vrijdagavond werd er één vrijgelaten. Onder de 23 zouden volgens de Britse krant The Sunday Times ook de leider van Al Qa¿ida in Groot-Brittannië bevinden. De man zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de vorige week verijdelde aanslag om in drie golven mogelijk tien vliegtuigen op weg naar de VS op te blazen.

In Pakistan is een andere Brit aangehouden die volgens Pakistaanse functionarissen mogelijk contacten zou hebben gehad met Al Qa¿ida in Afghanistan. Deze Brit – Rashid Rauf – is een broer van twee in Birmingham opgepakte terreurverdachten. Scotland Yard zou volgens de BBC ook relaties onderzoeken die de woensdagnacht opgepakte terroristencel zou hebben gehad met de daders van de aanslag van 7 juli vorig jaar op de Londense metro. Daarbij kwamen 56 mensen om het leven.

Meer over