Vier sleutelmomenten waar team Sunweb van kan leren

Met zijn prestatie in de 100ste Giro d'Italia heeft Tom Dumoulin bewezen dat hij een ronderenner van formaat kan worden, of beter gezegd, al is. Met zijn fraaie stijl van rijden, zijn charisma, zijn intelligentie en zijn kalmte, is het Nederlandse wielrennen een diamant rijker. De afgelopen weken hebben ook aangetoond dat verder fijnslijpen nog mogelijk is. Vier sleutelmomenten in de koers toonden dat er enkele lessen zijn te trekken. Dat geldt voor hemzelf, dat geldt ook voor de ploeg.

Rob Gollin
Tom Dumoulin viert met zijn ploeggenoten het winnen van de Giro d'Italia. Beeld anp
Tom Dumoulin viert met zijn ploeggenoten het winnen van de Giro d'Italia.Beeld anp

9 en 25 mei: Demarrages voor de vaak

Het waren dagen dat hij zich sterk voelde. Op de beklimming naar de Etna bleven alle favorieten bij elkaar. Een sterke wind ontmoedigde elk initiatief. Maar Tom Dumoulin voelde dat hij goede benen had en plaatste een versnelling. Alsof hij toch maar even snel een visitekaartje wilde afgeven. Kijk eens wat ik kan!

Het leidde tot niets. Het was niet zo'n slimme actie, oordeelde hij zelf ook. Zoiets kost alleen maar energie. Maar ruim twee weken later, op enkele kilometers van de finish in Ortisei, ging hij opnieuw in de aanval, tot twee keer toe, en stelde onder anderen Nairo Quintana en Vincenzo Nibali op de proef. Was het overmoed?

Eerder in de etappe had hij indruk gemaakt op de top van de Gardena door in een lange ruk naar de weggereden rivalen toe te rijden. Veel had hij niet te winnen in Ortisei, er lagen slechts nog vlakke kilometers voor de wielen. Dat de anderen hem terughaalden, was voor hen de bevestiging dat ook hij zomaar niet kan spelen met zijn tegenstanders.

Lees verder onder de foto.

Nibali (l) en Quintana (r) halen Dumoulin in na zijn ontsnapping op weg naar Ortisei. Beeld afp
Nibali (l) en Quintana (r) halen Dumoulin in na zijn ontsnapping op weg naar Ortisei.Beeld afp

23 mei: Het bezoek aan de berm

De camera op de motor zwenkte nog juist op tijd discreet weg, maar het was een beklijvend beeld: de drager van de roze trui die de berm in spurt, het zo begeerde shirt over zijn shirt trekt en de broek laten zakken. Dat zijn darmen ineens kunnen opspelen, was bekend bij hem en Sunweb. Het is hem eerder overkomen.

De ploeg weet nog niet hoe het komt. Zware inspanning kan wel meer tot diarree leiden. Er gaat veel bloed naar de spieren, minder naar het maag- en darmstelsel. Mogelijk heeft hij met de inname van te gelletjes te veel suikers binnengekregen, dat kan ook tot acute hoge nood leiden. Het wordt nu toegeschreven aan een combinatie van factoren. Maar als leiderstruien in het geding zijn, is een preciezere verklaring vereist.

Dumoulin verloor ondanks een ziedende achtervolging twee minuten. Hij had zondag met een geruster hart aan de start in Monza kunnen staan. Nu was hij dagenlang bezig de schade te repareren.

25 mei: De sneer naar de concurrenten

Hij is voor de volgers van het wielerpeloton een verademing: eindelijk iemand die van zijn hart geen moordkuil maakt. Toen hij in Ortisei over de finish kwam, was hij boos. Boos op zijn naaste rivalen Quintana en Nibali, die pasten toen hij in de slotfase gezamenlijke concurrenten wilde achterhalen. Teleurgesteld over het gebrek aan steun van de landgenoten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

Ploegleider Aike Visbeek stelde eerder die week nog vast dat Dumoulin in het peloton een gunfactor had. Nu waren er ineens vijanden. Het was Nibali die giftig reageerde op het verwijt van Dumoulin. Hij had te veel praatjes, die wijsneus. De les: soms is het beter je frustratie binnenskamers te houden.

Op de irritatie viel ook nog wel wat af te dingen. Het behoud van de roze trui schept nu eenmaal verplichtingen en verantwoordelijkheden. Hij had ook kunnen weten dat Quintana en Nibali het koud laat of ze tweede of zesde worden. Het leidde de volgende dag ochtend dan ook tot excuses. Hij stond er een beetje als een schooljongen bij, naast Nibali voor de camera's. Er werden handen geschud, maar een schouderklopje bleef onbeantwoord. Was het de voorbode van het onheil later die dag?

Dumoulin was na de achttiende etappe gefrustreerd en teleurgesteld. Soms is het beter om dat gevoel binnenskamers te houden. Beeld anp
Dumoulin was na de achttiende etappe gefrustreerd en teleurgesteld. Soms is het beter om dat gevoel binnenskamers te houden.Beeld anp

26 mei: Babbelen achterin het peloton

Mogelijk had het verbale steekspel met Nibali hem uit zijn concentratie gehaald. Hij zat naar eigen zeggen te keuvelen achterin het peloton, terwijl zijn teamgenoten voorin de koers controleerden. Totdat een indrukwekkende combine - de ploegen Movistar, Bahrein Merida en FDJ; lees Quintana, Nibali en Tibaut Pinot - het heft in handen namen en zo hard aan kop begonnen te sleuren dat het peloton in tweeën scheurde.

Het herstel van de breuk, met daarbij ook nog eens een dag met duidelijk slechte benen, kostte hem zoveel energie dat hij op de slotklim zijn belangrijkste belagers moest laten gaan en zijn roze trui verspeelde. Hij gaf het na afloop meteen ruiterlijk toe: dit was een beginnersfout.

Laat het verdict niet te streng zijn: een leider in het algemeen klassement mag best eens keuvelen. Maar dan wel ergens op de voorste posten.

Kletsen mag, maar wel ergens voorin het peloton. Beeld afp
Kletsen mag, maar wel ergens voorin het peloton.Beeld afp

Lees meer over de Giro d'Italia

Deze mannen hielpen Tom Dumoulin naar Giro-winst
Wie stondenTom Dumoulin bij in de Giro? Zeven knechten, afkomstig uit alle windstreken, helpen de Limburger zijn roze trui te verdedigen. Sunweb-ploegleider Aike Visbeek schetst rol en karakter van de belangrijkste vijf. (+)

De mooiste Giro d'Italia
Italië-correspondent Jarl van der Ploeg en wielerverslaggever Just Fontein reizen langs het parcours van de honderdste Giro d'Italia op zoek naar de mooiste verhalen.

De ontdekkingstocht van Tom Dumoulin
Slim, kritisch, leergierig: een exponent van nieuwe generatie wielrenners. Lees het profiel van Dumoulin. (+)

Dumoulins omscholing van fladderaar tot ronderenner
Tom Dumoulin transformeerde van fladderaar tot ronderenner. De Maastrichtenaar over het stappenplan waarmee hij de Giro won. (+)

Meer over