Vier redenen waarom u Phumzile Mlambo-Ngcuka moet leren kennen

Vrouwen moeten in Afrika het voortouw nemen! VN-voorvrouw Phumzile Mlambo-Ngcuka naam daar het initiatief toe. Wie is zij?

Carlijne Vos
null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Ze doet wat ze zegt

De 61-jarige Zuid-Afrikaanse Phumzile Mlambo-Ngcuka belichaamt haar streven voor de wereld: gelijkheid van vrouwen op álle terreinen. Sinds 2013 staat ze aan het hoofd van de VN-organisatie Vrouwen en als zodanig is ze ook rechterhand van VN-topman António Guterres. De decennia daarvoor was ze het vrouwelijke gezicht van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Ze hopte van de ene politieke topfunctie naar de andere en bekleedde van 2005 tot 2008 het vicepresidentschap van Zuid-Afrika. Tussen de bedrijven door runde ze haar eigen consultancybedrijf en een gezin met vijf kinderen, van wie er vier zijn geadopteerd.

2. Afrikaanse vrouwen aan het roer

In New York lanceerde ze afgelopen week tijdens een VN-top het Afrikaans Vrouwelijk Leiderschap Netwerk. Haar boodschap was klip en klaar: vrouwen moeten uit hun schulp kruipen vanuit alle hoeken van de Afrikaanse samenlevingen om het continent op de juiste koers te zetten naar duurzame vrede en goed bestuur. Met alleen mannen aan het roer wordt het volgens haar nooit wat met het realiseren van de 17 nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

3. Actrice Emma Watson bewondert haar

Twee jaar geleden trad actrice Emma Watson, bekend van haar rol in de Harry Potter-films, aan als ambassadeur voor vrouwengelijkheid in het spoor van Mlambo-Ngcuka. Haar taak is om de HeForShe-campagne uit te dragen: gelijkheid van vrouwen kan niet zonder mannen worden bereikt. 'Thuis is de gevaarlijkste plek voor vrouwen', zei Watson haar heldin na in een toespraak over huiselijk geweld. Van al het geweld tegen vrouwen in de wereld gebeurt 70 procent in huiselijke kring.

4. en toch ook 'de vrouw van'

In Zuid-Afrika is niet iedereen dol op Mlambo-Ngcuku. Niemand is vergeten dat zij de echtgenote is van de man die in 2005 toenmalig vicepresident Jacob Zuma ten val bracht. Haar man Bulelani Ngcuka toonde als hoofdaanklager aan dat Zuma zich schuldig had gemaakt aan corruptie en zelfverrijking. Zij nam daarna zijn plaats in als vicepresident naast Thabo Mbeki. Haar aanstelling leidde tot woede en wrok bij Zuma's aanhangers onder de Zulu-bevolking, die haar steevast uitjouwden op politieke bijeenkomsten. Zuma wist later terug te keren als president en nu steunt ze als prominent oud-ANC'er de steeds luider klinkende roep om het aftreden van Zuma. Zelf werd ze twee keer beschuldigd van bevoordeling van bevriende ANC-relaties, maar de aanklachten bleken telkens ongegrond.

Meer over