Vier raketten afgeschoten op Turkse luchthaven en 60-plus aan de macht in het Westen

Goedemorgen. Op het vliegveld in de Turkse stad Diyarbakir zijn zaterdag vier raketten afgevuurd, niemand raakte gewond. De Turkse president Erdogan kreeg gisteravond een telefoontje vanuit Nederland: de Nederlandse overheid heeft geen zin in Turkse bemoeienis over binnenlandse aangelegenheden, zei premier Rutte. Verder in dit ochtendoverzicht: hoe zit het met de overmaat aan tinten grijs (60-plussers) op de hoogste posten?

Redactie
May en Merkel. Beeld afp
May en Merkel.Beeld afp

Terwijl u sliep

Vier raketten afgeschoten op Turkse luchthaven Diyarbakir

Op het vliegveld in de Turkse stad Diyarbakir zijn zaterdag vier raketten afgevuurd. Bij de raketaanval op het vliegveld in het zuidoosten van Turkije zijn geen gewonden gevallen, zo meldt de gouverneur van de provincie aan de zender NTV. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door Koerdische rebellen.

Daraya na vier jaar weer in handen Syrische regering

De Syrische regering maakt na een beleg van vier jaar weer de dienst uit in Daraya. De overgave is een belangrijk succes voor de regering: het stadje was al vroeg een symbool van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Rutte belt met Erdogan: Nederland accepteert geen Turkse bemoeienis

De Nederlandse overheid heeft geen zin in Turkse bemoeienis over binnenlandse aangelegenheden, dat heeft minister-president Rutte zaterdagavond tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. De Nederlandse premier heeft Erdogan in een telefoongesprek ook om hulp gevraagd dat te voorkomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Vanmiddag om 14.00 uur komt Max Verstappen in actie op het circuit van Spa-Francorchamps. Met Verstappen op plek twee achter Rosberg belooft het een interessante race te worden.

Om 18.00 is de eerste wedstrijd van Frank de Boer als trainer van Inter Milan, tegenstander is Palermo.

Naast sport ook muziek: vannacht worden de MTV Video Music Awards uitgereikt vanuit Madison Square Garden in New York. Beyoncé is de grootste kanshebber met elf nominaties. De awardshow is live te volgen op MTV.

undefined

Max Verstappen Beeld anp
Max VerstappenBeeld anp

Aanraders van de redactie

Alles wat je nu moet weten over de Gülenbeweging (+)

Fethullah Gülen ziet er niet echt uit als een terroristisch meesterbrein. Hij is 75, kwakkelt met zijn gezondheid en verschilt in uiterlijk niets van de meeste oudere mannen zoals je die aantreft in de theehuizen en op de binnenplaatsen van moskeeën in heel Anatolië.

Column Paul Brill: 60-plus aan de macht in het Westen (en elders) (+)

'Als Hillary Clinton in november de verkiezingen wint en in januari het Witte Huis betrekt, betekent dat niet alleen een kleine culturele revolutie voor de Verenigde Staten, maar ook voor het hele Westen. IJs en weder dienende worden de drie belangrijkste westerse mogendheden dan door vrouwen geregeerd: Clinton in de VS, Angela Merkel in Duitsland en Theresa May in Groot-Brittannië.'

Gülen. Beeld reuters
Gülen.Beeld reuters

Is het gezond om te vasten? (+)

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: Hoe gezond is het vastendieet?

Column Jonathan van het Reve: Ik heb mijn best gedaan, maar leve die kutboerkini (+)

'In de vijfde aflevering van Freaks & Geeks, momenteel te zien op Netflix, is douchen na de gymles opeens verplicht. Sam (14) vindt dat belachelijk. Hoezo verplicht? Hij probeert eronderuit te komen door zijn haren nat te maken onder de kraan, maar wordt betrapt. De gymleraar - heel anders dan je zou verwachten - is geen ongevoelige bullebak: hij ziet de paniek in Sams ogen en laat het er voor deze ene keer bij zitten.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Een spontane meid die gewoon lekker zichzelf is (+)

Met het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw gaan we weer vooral op zoek naar onszelf. Dat is tenminste de analyse van Jacq. Veldman, die zich buigt over het BZV-liefdesjargon.

'Alleen een Turk kan de boel hier sussen' (+)

Hij is een van de weinige onafhankelijke geesten in het Turkije-debat. Romancier en columnist van het Algemeen Dagblad Özcan Akyol (32) over Erdogan, Gülen en hoe het ook hier zo mis kon gaan met de Turkse Nederlanders.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen
Meer over