Vier nieuwe partijen leveren voldoende handtekeningen in bij Kiesraad

Op vier niet-zittende politieke partijen kan in heel Nederland worden gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Denk, het Forum voor Democratie, Nieuwe Wegen en VNL hebben maandag bij de Kiesraad de daarvoor benodigde 580 handtekeningen ingeleverd, verdeeld over de twintig Nederlandse kieskringen. Zij zijn daarmee verzekerd van een hogere plek op het stembiljet dan partijen die in kieskringen steun tekortkomen.

Artikel1, de partij van Sylvana Simons, heeft te weinig steunverklaringen behaald. Beeld anp
Artikel1, de partij van Sylvana Simons, heeft te weinig steunverklaringen behaald.Beeld anp

GeenPeil en de Piratenpartij missen alleen ondersteuningsverklaringen in de kieskring Bonaire, de Ondernemerspartij van Hero Brinkman volgt kort daarachter met achttien regio's. Artikel1 heeft in vier van de twintig kieskringen te weinig steunverklaringen behaald. Maar de partij van Sylvana Simons is opgetogen over dat resultaat en merkt op dat Artikel1 pas kortgeleden werd opgericht.

Partijen hebben tot en met vrijdag om burgers zo ver te krijgen bij hun gemeentehuis een handtekening te zetten om steun te verlenen. Er kunnen zich dus nog meer partijen kwalificeren voor de verkiezingen. De Partij voor de Niet Stemmers, voortgetrokken door advocaat Peter Plasman, op achttien kieskringen uit te komen.

Vrijdag bepaalt de Kiesraad de volgorde waarin de partijen op het stembiljet komen te staan. De zittende Tweede Kamerfracties krijgen voorrang, daarna volgen partijen met twintig kieskringen en zo loopt dat aantal af. Tussen partijen met een gelijk aantal kieskringen wordt geloot voor een plek op het stembiljet.

Alle partijen die niet minstens een zetel wonnen bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen (2012) moesten maandag hun ondersteuningsverklaringen overleggen bij de Kiesraad in Den Haag. Die maakt dinsdag bekend welke partijen hun formaliteiten niet in orde hebben. Dan wordt ook duidelijk welke van de 81 partijen zich voortijdig hebben teruggetrokken, bijvoorbeeld doordat ze de waarborgsom van 11.250 euro niet wilden of konden betalen. Niet eerder schreven zo veel partijen zich in bij de Kiesraad.

Thierry Baudet en Theo Hiddema van de partij Forum voor Democratie. Beeld anp
Thierry Baudet en Theo Hiddema van de partij Forum voor Democratie.Beeld anp

Er namen sinds 1994 nooit meer dan 26 partijen deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op het huidige stembiljet passen 32 partijen, hoewel de Kiesraad uit voorzorg een grotere variant heeft laten ontwerpen. Een partij met genoeg steun in één kieskring kan al aan de verkiezingen meedoen, maar voor een zetel in de Kamer waren vijf jaar geleden 63 duizend stemmen nodig.

Meer over