Vier nieuwe gevallen van Mexicaanse griep

Er zijn in Nederland vier nieuwe besmettingsgevallen van de Mexicaanse griep bijgekomen. Het totaal aantal in Nederland is daarmee gestegen tot tien. Zes mensen raakten besmet in de Verenigde Staten; vier kregen de nieuwe griep na een bezoek aan Mexico. Alle patiënten hebben virusremmers voorgeschreven gekregen en maken het goed, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Nederlandse besmettingsgevallen hebben onderling geen relatie; de mensen zijn afzonderlijk van elkaar besmet geraakt. In Nederland is geen sprake van mens-tot-mensoverdracht, zoals in de VS, Engeland, Spanje en Japan, aldus het RIVM. In die landen ontstonden net als in Mexico onafhankelijke besmettingshaarden.

Volgens een opgave van de Europese gezondheidsdienst ECDC in Stockholm zijn de afgelopen drie weken ruim 22 duizend mensen wereldwijd besmet geraakt met het Mexicaanse griepvirus. Er zijn tot nu toe 125 doden gevallen. Driekwart daarvan in Mexico, het land van oorsprong van het pandemische influenzavirus.

Meer over