Vier nieuwe arrestaties in zaak overleden grensrechter

De politie heeft dinsdag in Amsterdam nog vier personen aangehouden die worden verdacht van de mishandeling met de dood tot gevolg van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAARTJE BAKKER en CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT/DEN HAAG - Het zijn drie spelers van het B1-elftal van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, twee jongens van 16 jaar en één van 17 jaar. Ook is een 50-jarige man gearresteerd. Hij is de vader van een van de verdachten die vorige week werd gearresteerd, hoogstwaarschijnlijk van Yassin D. (15).

Er zitten nu in totaal acht verdachten vast in deze zaak, van wie zeven spelers van het B1-elftal van Nieuw Sloten. De politie onderzoekt met twintig rechercheurs welke rol zij hebben gehad in de zware mishandeling van de 41-jarige grensrechter van de voetbalclub Buitenboys. Hij raakte zondag 2 december ernstig gewond nadat hij na een wedstrijd op zijn Almeerse club onder meer tegen zijn hoofd werd geschopt en geslagen door een aantal voetballers van het Amsterdamse elftal. De grensrechter werd later onwel en overleed een dag later in het ziekenhuis. Dinsdag besloot de rechter-commissaris de 16-jarige verdachte die vrijdag is gearresteerd nog zeker twee weken vast te houden. Ook de twee verdachten van 15 jaar en de verdachte van 16 jaar die vorige week maandag als eersten werden gearresteerd, zitten nog in bewaring. De politie is druk met het horen van tientallen getuigen. Er kunnen meer arrestaties volgen.

Bij een dergelijke mishandeling in groepsverband is het voor de politie een lastige klus om degenen aan te wijzen die de fatale schoppen en slagen hebben uitgedeeld. De politie is op zoek naar meer beeldmateriaal dat hierover duidelijkheid kan geven. Het onderzoek kan tevens worden bemoeilijkt als verdachten weigeren tegen elkaar te getuigen. Maar ook zonder uitsluitsel kunnen de verdachten worden aangeklaagd voor het medeplegen van de mishandeling, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Minister Opstelten (Veiligheid) vindt dat geweld tegen scheidsrechters en grensrechters drie keer zo zwaar moet worden bestraft, net zoals dat bij geweld tegen politieagenten, ambulancebroeders of conducteurs gebeurt, zo zei hij gisteren.

Minister Schippers (Sport) riep gisteren slachtoffers en omstanders op om altijd aangifte te doen, en benadrukt dat dit ook anoniem kan. De politie zal die aangiftes altijd en sneller in behandeling nemen, beloofde Schippers dinsdag.

Beide ministers hielden 's ochtends een topberaad over voetbalgeweld met onder meer vertegenwoordigers van de gemeenten, de voetbalbond, sportkoepel NOC*NSF en de nationale politie. Eén van de uitkomsten van het beraad is het aanstellen van suppoosten langs de lijn. Die moeten, gehuld in hesjes, mensen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. Schippers: 'Als jij staat te schelden, zetten ze je buiten de deur.'

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond wil inzetten op een sportiever spel. 'De scheidsrechter heeft gelijk, ook al heeft hij geen gelijk. Ouders moeten hun kinderen niet vragen: heb je gewonnen? Vraag liever: heb je lekker gespeeld?'

undefined

Meer over