Vier Nederlanders en hun ultieme droom in de VS

Bestaat er zoiets als de Amerikaanse sportdroom? Ja, alleen is die nog veel moeilijker te verwezenlijken dan de gewone Amerikaanse Droom - die ervan uit gaat dat iedere krantenjongen miljonair kan worden. De gedachte is dat iedere getalenteerde wereldburger, hoe arm ook, in Amerika een sporticoon kan worden.

Is dat makkelijk? Niet bepaald nee, zeker niet voor buitenlanders. Dat blijkt wel uit de persoonlijke verhalen van de vier Nederlandse topsporters die Schaerlaeckens een jaar heeft gevolgd. Ter vergelijking: het Amerikaanse Congres (parlement) telt meer leden dan de NBA-basketballers. En voor het Congres komen alleen Amerikanen in aanmerking.


Welke sporters volgt het boek? Basketballer Francisco Elson, honkballer Rick van den Hurk, voetballer Dave van den Bergh en autocoureur Robert Doornbos.


Dat zijn toch niet allemaal helden? Klopt, maar dat werkt juist wel goed. Eigenlijk geldt alleen Elson als een echte sportheld. Hij heeft het gemaakt in de NBA. Grappig, want als we het boekje moeten geloven, is het hem allemaal een beetje overkomen. Hij heeft de NBA nooit als doel gehad. Na het overlijden van zijn broer heeft hij als tiener zelfs jaren niet gespeeld. Puur kwestie van toeval en talent dat hij de top heeft gehaald.


En de anderen? Het verhaal van Rick van den Hurk geeft een fantastisch inzicht in de Amerikaanse sportdroom. Het gevecht dat een jonge man moet leveren, als hij op het hoogste podium binnen zijn sport wil acteren. In zijn geval als werper in de Major League. Van de Hurk is goed op weg, maar zijn definitieve doorbraak moet nog komen.


Dan maar Amerika. . .zou een betere omschrijving zijn voor de keuze van Doornbos en Van den Bergh om de Atlantische Oceaan over te steken. Pas na respectievelijk bij Ajax en in de Formule 1 te zijn mislukt, werd Amerika voor hen een optie.


Het verhaal van Rik Smits was wat dat betreft een beter voorbeeld geweest. Smits is de beste Nederlandse basketballer ooit, destijds bovendien een van de populairste spelers uit de NBA.


Overstijgt het boek het niveau van een viervoudige biografie? Gelukkig wel. De auteur noemt de manier hoe een land sport beleeft, 'een genadeloos vergrootglas' van de samenleving. Amerikaanse sporten zijn helemaal gemoduleerd naar de consumptiedrang, het militarisme en de angst voor de altijd op de loer liggende verveling. Een niet heel originele, doch interessante gedachte.


Aanrader? Schaerlaeckens, journalist voor de Amerikaanse sportwebsite ESPN.com, geeft een goed beeld van wat de Amerikaanse samenleving vraagt van jong sporttalent.


Helaas. . . heeft de auteur niet het literaire vermogen om de dramatiek van de sport echt invoelbaar te maken.


Sander Heijne


Titel: De Amerikaanse sportdroom


Auteurs: Leander Schaerlaeckens


Technische details: Uitgave van Amstel Sport, 253 pagina's, ISBN 978 90 482 0050 4, 19,95 euro


Meer over