Vier ministers stappen uit Ierse regering

DUBLIN - Vier Ierse ministers hebben woensdagavond laat hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor de Ierse premier Brian Cowen het kabinet te herschikken. De premier heeft het ontslag aanvaard, aldus een regeringsverklaring. Dat berichtte de Ierse krant The Irish Times en tv-zender RTE donderdag.

ANP
De Ierse premier Brian Cowen Beeld epa
De Ierse premier Brian CowenBeeld epa

Ministers Mary Harney (Volksgezondheid), Dermot Ahern (Justitie), Noel Dempsey (Transport) en Tony Killeen (Defensie) hebben hun ontslagbrief aan Cowen gegeven om te voorkomen dat de Groenen de herschikking blokkeren. Ze zullen alle vier naar eigen zeggen niet terugkeren in een nieuwe regering.

De Ierse regering verkeert in zwaar weer. Dinsdag nam minister Micheal Martin (Buitenlandse Zaken) al ontslag.

Volgens Ierse media worden de komende twee dagen de vijf weggevallen posten ingevuld. Naar verwachting zullen twee onafhankelijke parlementariërs, Michael Lowry en Jackie Healy-Rae, proberen een ministerspost te bemachtigen.

Cowen staat onder zware druk, onder meer vanwege de manier waarop hij de financiële crisis heeft aangepakt en vanwege banden met omstreden bankiers.

In het voorjaar zijn er parlementsverkiezingen in Ierland. Het regerende Fianna Fail is sinds 1987 bijna onafgebroken aan de macht, maar krijgt volgens peilingen nu nog maar 10 tot 15 procent van de stemmen. Waarschijnlijk zal de partij in een volgend kabinet gaan samenwerken met de sociaaldemocraten.

Meer over