Vier mannen in Hongarije opgepakt met bommen in auto

De Hongaarse antiterreurpolitie heeft afgelopen week vier mensen opgepakt die met explosieven in hun auto onderweg waren naar de hoofdstad Boedapest. Ook werd in een huis een ruimte ontdekt waar bommen werden gemaakt, meldde de chef van de speciale politie-eenheid dinsdag.

Archiefbeeld Beeld afp
ArchiefbeeldBeeld afp

Wat de mannen met de bommen van plan waren, is onduidelijk. Evenmin is bekend of de verdachten banden hebben met Islamitische terreurgroepen. Waarschijnlijk wordt daar de komende dagen meer over duidelijk.

Het antiterrorismebureau in Hongarije heeft de beveiliging van hooggeplaatste functionarissen opgevoerd. Volgens het bureau kwamen de verdachten naar voren tijdens onderzoeken rond de beveiliging van die functionarissen.

Zaak van internationale omvang
Nadat de mannen waren aangehouden deed de politie een huiszoeking waarbij de apparatuur voor het maken van bommen werd ontdekt. Er werden explosieven gevonden die veel levens kunnen eisen, zei het hoofd van het antiterrorismebureau tegen de Hongaarse tv-zender M1. Janos Hajdu wilde de identiteit van de opgepakte mannen niet geven, maar zei wel dat de zaak een internationale omvang heeft.

Hajdu vertelde ook dat er twee mannen zijn opgepakt met machinegeweren, kogels en geluidsdempers in hun auto. Of ze iets te maken hebben met de vier mannen die bommen bij zich hadden, is niet duidelijk.

Meer over