NieuwsGroepsverkrachting India

Vier mannen geëxecuteerd om groepsverkrachting Indiase studente

In India zijn vrijdag vier mannen geëxecuteerd voor de brute groepsverkrachting van een jonge vrouw in de Indiase hoofdstad New Delhi in 2012.

De vader (links) en moeder (midden) van het slachtoffer, na het voltrekken van het doodvonnis van de daders. Beeld EPA
De vader (links) en moeder (midden) van het slachtoffer, na het voltrekken van het doodvonnis van de daders.Beeld EPA

De mannen werden opgehangen in de Tihar-gevangenis in Delhi, bevestigde een gevangenismedewerker. Een beul voerde de executies uit nadat de rechtbank donderdagavond de laatste pleidooien van de advocaten van de veroordeelden had afgewezen. President Ram Nath Kovind weigerde de vier clementie te verlenen waar ze om hadden gevraagd.

‘Onze dochter heeft eindelijk gerechtigheid gekregen. Ik dank de rechterlijke macht, de regering’, zei Asha Devi, de moeder van het slachtoffer van de verkrachting buiten de gevangenis, waar een grote menigte bijeen was gekomen. De mensen buiten juichten toen het nieuws over de ophanging werd bevestigd.

De 23-jarige studente geneeskunde werd op 16 december 2012 verkracht in een rijdende bus in de Indiase hoofdstad en raakte daarbij zwaargewond. De feiten leidden tot massale protesten in het land en daarbuiten. De vrouw stierf bijna twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

De vier mannen - Mukesh Singh, Akshay Thakur, Vinay Sharma en Pawan Gupta - werden schuldig bevonden en ter dood veroordeeld door een rechter in 2013. Het vonnis werd bevestigd door hogere rechtbanken.

Een van de andere verdachten werd eerder al dood aangetroffen in zijn cel. De verkrachter die ten tijde van het misdrijf minderjarig was, werd in 2015 na drie jaar in een her­op­voe­dings­ge­sticht vrijgelaten.

Het is uitzonderlijk dat de doodstraf in India wordt uitgevoerd. Doorgaans wordt die straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. De laatste ophanging in India vond plaats in 2015.

Buiten de gevangenis betuigden demonstranten met de nationale vlag en leuzen hun steun aan het vonnis.  Beeld AP
Buiten de gevangenis betuigden demonstranten met de nationale vlag en leuzen hun steun aan het vonnis.Beeld AP
Meer over