nieuwssnelrechtzitting avondklokrellen

Vier maanden cel voor oproep op Facebook tot avondklokrellen in Breda

In een snelrechtzitting veroordeelde de politierechter woensdag een aanstichter van rellen in Breda tot vier maanden cel. De avondklok was voor Wesley de druppel. ‘Alles liep in de soep.’

Peter de Graaf
Wesley had kunnen weten dat het op rellen kon uitdraaien, vond de politierechter in Breda. Beeld Brunopress
Wesley had kunnen weten dat het op rellen kon uitdraaien, vond de politierechter in Breda.Beeld Brunopress

Hij had zondag graag bij de rellen in Eindhoven willen zijn, maar had geen vervoer. ‘Had nu graag een paar bakstenen naar die kk ME willen smijten’, appt Wesley (35) van D., een man met een licht verstandelijke beperking die in een begeleid--wonenhuis woont in het dorp Bavel bij Breda.

Daarna post hij zondag een bericht op Facebook: ‘Wie tegen de avondklok is, vanavond verzamelen op Tuinzigtplein iets voor 9 uur. Weg met die avondklok, weg met Rutte.’

Die protestbijeenkomst in de Bredase volkswijk Tuinzigt loopt zondagavond uit op hevige rellen. Nog diezelfde avond wordt Wesley tegen 23 uur gearresteerd wegens opruiing en aanzetten tot geweld tegen het openbaar gezag.

Na drie dagen in de cel verschijnt hij woensdag in een ‘supersnelrechtzitting’ voor de politierechter. ‘Ik ben klaar met minister-president Rutte, klaar met de avondklok’, zegt een zenuwachtige Wesley, gekleed in jas met camouflageprint en bontkraag, slippers met sokken aan de voeten.

Geen filmpje meer kijken

Hij kan niet meer sporten, zit zonder werk, heeft zijn dochter al negen jaar niet gezien, heeft financiële problemen en een conflict met zijn bewindvoerder. En toen kwam daar ook nog de avondklok, waardoor hij ’s avonds zelfs geen filmpje meer kon kijken met de buurman.

‘Alles liep in de soep’, aldus de verdachte. ‘Ik zat maar thuis, thuis, thuis.’

Hij ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld, zeker niet in de volkswijk waar hij is opgegroeid. ‘Het was niet mijn bedoeling om geweld te plegen, maar om te laten zien dat we er klaar mee zijn’, zegt Wesley. Volgens hem was hij alweer naar huis toen de echte rellen uitbraken, waarbij volgens de politie zo’n zeventig mensen betrokken waren. ‘Het was niet mijn intentie om het uit de hand te laten lopen’, beweert hij.

Maar de politierechter denkt daar anders over. Wesley had kunnen weten dat het op rellen kon uitdraaien – dat was al eerder gebeurd in Amsterdam en ook in Eindhoven. Met zijn oproep om kort voor negen uur ’s avonds te verzamelen heeft hij mensen niet alleen aangespoord tot geweld, maar ook tot overtreding van de avondklok.

‘Lekker gedaan jongens’

‘U vond het allemaal wel mooi wat daar gebeurd is in Tuinzigt’, aldus de rechter. Beelden van vernielingen becommentarieerde Wesley met: ‘Haha, lekker gedaan jongens’ of ‘Het loopt goed uit de hand’ en ‘Haha, ze hebben de boel in de fik gezet’.

Hij ‘verheerlijkte’ dat geweld, aldus de officier van justitie, die zes maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) eist. De rechtbank gaat daar niet helemaal in mee, maar legt hem wel een pittige celstraf van vier maanden op, waarvan twee voorwaardelijk. Want zijn oproep heeft wel gevolgen gehad, aldus de rechter: het is ‘zwaar uit de hand gelopen’ in Breda.

‘Dit is ook een signaal naar de samenleving’, onderstreept de rechter. ‘Zo’n oproep tot rellen en geweld wordt niet getolereerd. Het is ondermijning van alles wat zorg- en hulpverleners doen om de coronapandemie eronder te krijgen.’

Meer over