Vier keer levenslang geëist in liquidatieproces Passage

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen vier verdachten in het Passageproces. Het gaat om Dino S., Moppie R., Jesse R. en Siegfried S. In totaal kregen elf verdachten vandaag de strafeis te horen. Het is het sluitstuk van een vijf dagen durend requisitoir.

Nico Meijering en Christiaan Flokstra, advocaten van Dino S. bij het Justitieel Complex Schiphol. Het OM maakt vandaag de strafeis bekend. Beeld anp
Nico Meijering en Christiaan Flokstra, advocaten van Dino S. bij het Justitieel Complex Schiphol. Het OM maakt vandaag de strafeis bekend.Beeld anp

'Bij vier verdachten is er maar één passende straf, namelijk levenslang. Hoewel veel feiten in Passage lang geleden zijn gepleegd, een aantal zelfs in 1993, doet dat niets af aan de ernst van de feiten en het aangerichte leed bij de nabestaanden', zei het OM voor het uitspreken van de strafeis tegen de verdachten uit het liquidatieproces Passage. Tegen verdachte Sjaak B. werd 3 jaar en 3 maanden gevangenisstraf geëist, tegen Pinny S. 11 jaar en 6 maanden, tegen Freek S. 5 jaar en 6 maanden en tegen Nan Paul de B. 9 jaar en 6 maanden.

Het Passageproces is met zeven moorden en elf verdachten het langstlopende en omvangrijkste moordproces uit de Nederlandse geschiedenis. Het proces begon in 2007. Naast vijf liquidaties in 1993 staan de moorden op drugshandelaar Kees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006 centraal.

Opmerkelijk is de rol van Peter R. de Vries in het Passageproces. De misdaadverslaggever verklaarde bij de rechtbank dat de kroongetuige Peter de la S. in zijn verklaring zou hebben gelogen over een bijeenkomst die volgens de misdaadverslaggever niet heeft plaatsgevonden. De Vries is zelf ook getuige in het proces. Tegen kroongetuige Peter de la S. is een straf van 8 jaar geëist, in plaats van de 16 jaar waartoe hij eerder was veroordeeld. Kroongetuige Fred R. krijgt een straf van 14 jaar, in plaats van 28 jaar. Met aftrek van voorarrest zou hij direct vrijkomen, volgens het OM.

Hoewel Holleeder in het Passageproces geen verdachte is - bij aanvang van het proces had justitie te weinig bewijs om ook hem te vervolgen - hangt zijn schaduw al jaren over het megaproces. Holleeder zou met verdachten Dino S., Fred R., Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali A. hebben samengewerkt.

Wat maakt het Passageproces opmerkelijk?

Waar draait dit proces precies om en wat maakt het zo opmerkelijk? Vier dingen die u moet weten om het proces te volgen.

Vandaag worden de strafeisen bekendgemaakt in het liquidatieproces Passage. De hamvraag blijft: vertellen de kroongetuigen de waarheid? Nee, zegt misdaadverslaggever annex getuige Peter R. de Vries.

Meer over