Nieuwsveroordeling om raketwerper

Vier jaar celstraf voor bezit raketwerper, bedoeld voor aanslag op John van den Heuvel

Voor het bezit van een geladen raketwerper is Yassine A. veroordeeld tot vier jaar celstraf. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens de politie dat het wapen was bedoeld voor een aanslag op misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel, die al langer door criminelen wordt bedreigd, zou het doelwit zijn van Yassine A. Beeld ANP
Misdaadverslaggever John van den Heuvel, die al langer door criminelen wordt bedreigd, zou het doelwit zijn van Yassine A.Beeld ANP

De 31-jarige Yassine A., in bezit van een fors strafblad, bewaarde de raketwerper en een antitankbrisantgranaat afgelopen december in de kelderbox van de woning van zijn vriendin in Amsterdam-Osdorp. Hij verbleef vaak bij haar. Zijn vriendin heeft tegenover de politie verklaard dat alleen Yassine en zij een sleutel hadden, en dat die nooit aan anderen werd uitgeleend.

Het wapen was klaar voor gebruik en de rechtbank zegt ervan uit te gaan dat de raketwerper op enig moment zou worden gebruikt. ‘Het oorlogswapen brengt enorme risico’s voor de maatschappelijke veiligheid mee en hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving’, aldus de rechtbank, die met haar straf de eis van het Openbaar Ministerie volgt.

De raketwerper is afkomstig van het voormalige Joegoslavische leger. De granaat heeft een bereik van 1.280 meter en kan gepantserd metaal doordringen met een dikte tot 30 centimeter.

Volgens informatie bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie wilde een groep mannen nog voor de jaarwisseling een aanslag plegen op Telegraafjournalist Van den Heuvel. De journalist wordt al sinds 2017 zwaar beveiligd wegens ernstige bedreigingen uit het criminele milieu.

In het onderzoek naar Yassine A. stuitte de politie in een garage in Lijnden die A. huurde, op ruim 70 kogels en 266 gram cocaïne. Ook hiervoor is A. veroordeeld.

Omdat A. met het bezit van het wapen en de cocaïne zijn voorwaardelijke invrijheidstelling van een eerder opgelegde straf schond, oordeelt de rechtbank dat hij ook nog eens drie jaar van een oude straf moet uitzitten. A. was eerder veroordeeld voor een mislukte bankoverval in 2011, waarbij op de politie was geschoten.

Meer over