Nieuws

Vier Iraniërs in New York aangeklaagd voor plannen ontvoering journaliste in VS

Vier Iraniërs zijn in New York aangeklaagd voor het plannen van een ontvoering van de Amerikaans-Iraanse journaliste Masih Alinejad. De vier zouden werken voor de geheime dienst van Iran en ook in dat land wonen. Vooralsnog zijn ze niet opgepakt, meldt The New York Times op basis van de aanklacht, die werd ingediend bij de federale rechtbank in stadsdeel Manhattan.

De Amerikaans-Iraanse journaliste Masih Alinejad. Beeld AFP
De Amerikaans-Iraanse journaliste Masih Alinejad.Beeld AFP

Volgens de krant zou een vijfde verdachte zijn aangehouden in Californië. Die verdachte zou geen onderdeel vormen van het ontvoeringscomplot, maar de plannen wel hebben gesteund.

De aanklacht, die dinsdag openbaar werd gemaakt, noemt de naam van het doelwit van de ontvoering niet. De Iraans-Amerikaanse journalist Masih Alinejad heeft echt bevestigd dat zij dit is. Alinejad is in haar berichtgeving vaak kritisch geweest op het regeringsbeleid in Iran en de voormalige president Mahmoud Ahmadinejad.

De journaliste werkt onder meer als presentator van de talkshow Tablet op de Perzisch-talige tak van nieuwszender Voice of America. Ze verliet Iran in 2009.

Volgens de aanklacht huurden de vier Iraniërs onder valse voorwendselen privédetectives in om de journaliste in haar woonplaats, stadsdeel Brooklyn, te volgen. Ook werden familieleden en het huis van Alinejad gefilmd. Het doel van de ontvoering zou zijn de journalist ‘onder dwang de Amerikaanse grens over te krijgen naar het buitenland. Vanuit een tussenland zou ze vervolgens gedwongen worden uitgeleverd aan Iran. Hoewel het wel zo klinkt, ‘is dit geen vergezocht filmplot', aldus William F. Sweeney Jr., het hoofd van de FBI in New York.

Alinejad zei dinsdag tegen persbureau Reuters in staat van shock te verkeren. Ze vertelde dat ze de afgelopen acht maanden heeft samengewerkt met de Amerikaanse FBI, nadat die haar benaderde met foto’s van haar potentiële ontvoerders. In 2020 schreef Alinejad al in de Amerikaanse krant The Washington Post dat de Iraanse regering ertoe had opgeroepen haar te ontvoeren.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf vorige maand opdracht tot luchtaanvallen op door Iran gesteunde milities in Syrië en Irak. Ondertussen werken de VS en Iran samen aan een herstart van de nucleaire overeenkomst die in 2015 werd gesloten, maar waar president Donald Trump zich uit terugtrok. Deze deal moet de nucleaire macht van Iran inperken.

Meer over