Nieuws

Vier grote steden in brandbrief: lever statushouders niet over aan oud inburgeringsstelsel

De gemeenten Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken zich grote zorgen over een groep van minstens 11 duizend vluchtelingen die de komende jaren moet inburgeren, schrijft Trouw. Zij moeten dat nog doen in een stelsel waarvan is vastgesteld dat het niet werkt.

Redactie
Noordopvang voor asielzoekers in het Hazemeijer-complex in Hengelo. Beeld ANP
Noordopvang voor asielzoekers in het Hazemeijer-complex in Hengelo.Beeld ANP

Op 1 januari gaat een nieuw inburgeringsstelsel van start. Iedereen die voor die datum een verblijfsvergunning kreeg, burgert in volgens het oude stelsel. Dat is onrechtvaardig en onhandig, schrijven de vier gemeenten woensdag in een brandbrief aan verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma (VVD).

De vier grote steden willen dat alle vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nu in azc's verblijven, mogen inburgeren onder het nieuwe stelsel. Omdat ze door krapte op de woningmarkt geen eigen verblijfplaats hebben, vallen ze onder de oude regeling. Dat is niet nodig, aldus de gemeenten.

Ombudsman

Al in 2018 werd de conclusie getrokken dat het huidige stelsel niet werkt. Toen schreef onder meer de Nationale Ombudsman dat de overheid het inburgeraars moeilijker in plaats van makkelijker maakt om hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving.

Inburgering werd overgelaten aan de vrije markt en vluchtelingen raakten verstrikt in een web van keuzes en vielen daardoor onder meer makkelijk ten prooi aan malafide taalbureaus. Deze omstandigheden kunnen verregaande gevolgen hebben: wie binnen vijf jaar zijn inburgeringsexamen niet haalt, krijgt een boete en moet eventueel geleend geld terugbetalen dat is uitgegeven aan cursussen.

Het stelsel zou in 2020 al op de schop gaan, maar invoering werd tot drie keer toe uitgesteld. Onder meer omdat gemeenten zonder voldoende geld van het Rijk de verantwoordelijkheid niet wilden dragen die zij in het nieuwe stelsel krijgen. Zij krijgen in de nieuwe wet de regie en moeten toezicht houden op de inburgering. Ook betalen ze de kosten.

Meer over